Predavanja u sklopu projekta "Nisi sam" i "Dan kao san"

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 19. prosinca, policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave i kontakt policajac Policijske postaje Koprivnica održali su predavanje vezano uz projekt „Nisi sam“. Predavanje je održano za učenike 4.c. razreda u OŠ „Braća Radić“ u Koprivnici, za 18 učenika.    

Predavanje je održano na temu vršnjačkog nasilja. Učenici su upoznati s pojmom vršnjačkog nasilja, te im je prikazan video „Anti-Bullying week Cyber bullying video“ koji prikazuje tijek zlostavljanja 13 - godišnjaka Treya od strane njegovih vršnjaka i važnost reakcije i prekidanje nasilja. Učenicima su prikazani primjeri zlostavljanja iz medija i priče iz policijske prakse, a cilj je bio objasniti posljedice koje nosi zlostavljanje.

Tijekom predavanja, učenici su podijeljeni u četiri grupe, podijeljeni su im primjeri koji prikazuju zlostavljanje - zadatak je bio rješavanje raznih sukoba. 

Također, vezano uz provedbu akcije „Mir i dobro“ kontakt policajac je educirao učenike korisnim savjetima oko neopreznog rukovanja pirotehnikom.           

Nadalje, policijske službenice su održale predavanje i učenicima prvih razreda gimnazije „Fran Galović“ u Koprivnici. Na predavanju su bila prisutna 63 učenika. 

Tijekom predavanja učenici su upozoreni na opasnosti koje prijete putem društvenih mreža, posebno mreže „Facebook“, odnosno problem nezaštićenih profila i javne dostupnosti osobnih podataka. Društvene mreže su „plodno tlo“ za seksualne zlostavljače, čije se aktivnosti očituju u lažnom predstavljanju, dobivanju eksplicitnih fotografija, ucjenama, a u nekim slučajevima i teškim kaznenim djelima na štetu djece. Prikazani su im primjeri koji su bili popraćeni medijski. 

U drugom dijelu predavanja, učenike se upoznalo sa projektom „Dan kao san“ namijenjenog ranjivim društvenim skupinama – kako komunicirati s osobama s invaliditetom, te kako zaštiti osobe starije životne dobi. I jedna i druga skupina podložne su nasilju i raznim oblicima imovinskih delikata, a cilj projekta je približiti se ranjivim društvenim skupinama, pozvati ih na samozaštitu i prijavljivanje svih sumnjivih događaja i osoba. 



Stranica