Dvije osobe dragovoljno predale oružje i streljivo, dvije to nisu učinile pa su kazneno prijavljene

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 9. siječnja, dvije osobe odlučile su predati oružje i streljivo koje su nezakonito posjedovale, te su na taj način izbjegle moguće prekršajne i kaznene sankcije. Dvije osobe to nisu učinile pa su kazneno prijavljene.  

Tako je osoba s koprivničkog područja dragovoljno predala automatsku pušku, četiri nabojnika i 120 komada raznog streljiva, a osoba s đurđevačkog područja 69 komada raznog streljiva.  

Nasuprot ovom pozitivnom primjeru, u četvrtak je dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da je 47 – godišnjak sa šireg koprivničkog područja nedozvoljeno posjedovao puškomitraljez sa 62 komada streljiva i pištolj s dva komada streljiva.

Također, dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 72 – godišnjak sa šireg križevačkog područja nedozvoljeno posjedovao pušku i jednu cijev s mehanizmom puške. Oružje i streljivo im je oduzeto. 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.  

 

Dobro je podsjetiti

Akcija „Manje oružja, manje tragedija“

Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.   

Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.  

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje:   

automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl.  

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.  


 



Stranica