"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Novigradu Podravskom

Foto: Ilustracija 

U ponedjeljak, 13. siječnja, od 10.40 do 11.25 sati policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave održala je predavanje u sklopu Komponente 1 projekta „Zdrav za 5“ za 23 učenika dva 8. razreda u OŠ „Prof. Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom na temu„Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. 

Učenici su upoznati s razlozima i načinom provedbe projekta, kojom prilikom su im prezentirani rezultati anonimnog anketiranja njihovih vršnjaka vezano uz problematiku ovisnosti o alkoholu. Rezultati anketiranja u Županiji koprivničko - križevačkoj pokazuju da je čak 92 % njihovih vršnjaka jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića, a čak 30 % ih je u posljednjih godinu dana bilo u stanju teške opijenosti.

Na primjerima iz medija, odnosno događajima koji su se dogodili na području  Policijske uprave koprivničko – križevačke, učenici su upoznati sa štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola.

Također, prikazani su im primjeri protupravnih ponašanja pod utjecajem alkohola (narušavanje javnog reda i mira, uništavanje imovine, posljedice konzumacije alkohola u prometu na cestama, nasilnička ponašanja u obitelji i sl.).

Na primjerima iz prakse učenike se upoznalo s tijekom policijskog postupanja (primjer narušavanja javnog reda i mira u jednom ugostiteljskom objektu u kojem je 15 - godišnjak pod utjecajem alkohola) i posljedice takvog ponašanja u budućnosti.



Stranica