Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Policijski službenici prilikom nadzora prometa uočili su i sankcionirali 123 prometna prekršaja, od čega 25 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 15 vožnji nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 21. do 23. veljače, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježena je prometna nesreća u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno skretanje i nepropisna vožnja unazad. U ovim nesrećama nisu zatečeni vozači pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa uočili su i sankcionirali 123 prometna prekršaja, od čega 25 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 15 vožnji nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je sedam vozača, a tri su uhićena i dovedena na žurne prekršajne postupke.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 23. veljače, u 2.40 sati u Novom Glogu, kada je 31 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,51 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen i doveden na Prekršajni sud, gdje je kažnjen novčanom kaznom i zabranom upravljanja vozilom B kategorije.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 21. veljače, u 15.30 sati u Ulici kralja Zvonimira u Reki, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 107 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 km/h.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozači su dužni brzinu svojih motornih vozila uskladiti s prometnim propisima odnosno prometnim znacima. Podsjećamo da je brzina u naselju prometnim propisom ograničena na 50 km/h, a van naselja na 90 km/h. Ističemo da su vozači dužni prilagoditi brzinu kretanja uvjetima na i oko kolnika.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.



Stranica