"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u OŠ "Braća Radić"

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 8. travnja, u sklopu projekta „Zdrav za 5“, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave održale su predavanja za 88 učenika osmih razreda u OŠ „Braća Radić“ u  Koprivnici. 

Na početku predavanja učenicima su predstavljeni ciljevi projekta „Zdrav za 5“ i rezultati anonimnog anketiranja o konzumaciji alkohola od strane njihovih vršnjaka prošle školske godine. 

Također, prikazane su aktivnosti koje su se provodile u sklopu Komponente II - eko radionice na otvorenom prostoru. 

Tijekom predavanja učenici su upoznati sa „Štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola“.

Prikazani  su im primjeri iz policijske prakse, a koji opisuju kažnjiva ponašanja koje čine djeca pod utjecajem alkohola (oštećenja stvari, razni oblici nasilničkih delikata, posljedice prometnih nesreća pod utjecajem alkohola) i posljedice takovih ponašanja na njihovu budućnost. 

Kroz primjer narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskom objektu od strane 15 -godišnjaka, nastojao im se približiti način na koji postupa policija u takvim situacijama (intervencija na mjestu počinjenja prekršaja, zadržavanje u posebnim prostorijama, privođenje na sud, izvješćivanje nadležnih institucija, evidentiranje počinitelja prekršaja).

Također, učenici su upoznati sa prekršajnim odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o trgovini.



Stranica