Koprivnica: Predavanje u sklopu projekta "Zdrav za 5"

Foto: Ilustracija 

U četvrtak, 24. travnja, u sklopu projekta „Zdrav za 5“, policijske službenice za prevenciju  Policijske uprave održale su predavanje za 22 učenika 8.c razreda u OŠ „Braća Radić“ u Koprivnici.

Predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ predviđeno je u sklopu Komponente I. rečenog projekta,a s kojim su učenici upoznati na samom početku.

Nakon uvodnog izlaganja, prezentirani su rezultati anonimnog anketiranja koje je provedeno prošle školske godine u kojem su sudjelovali njihovi vršnjaci s područja Županije koprivničko - križevačke: 92% učenika je jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića (81% na nacionalnoj razini), 52% u posljednjih mjesec dana (u odnosu na 40% na nacionalnoj razini), 47% se prekomjerno opijalo u posljednjih mjesec dana (40 % nacionalni prosjek) i 30% njih su u posljednjih godinu dana bili u stanju teške opijenosti, nesigurno su hodali, nisu se sjećali događaja i slično (20 % nacionalna razina).

Učenicima se kroz primjere iz medija i prakse koji opisuju kažnjiva ponašanja koje čine djeca pod utjecajem alkohola (oštećenja stvari, razni oblici nasilničkih delikata, posljedice prometnih nesreća pod utjecajem alkohola) nastojalo objasniti kako takvi događaji utječu na njihovu budućnost.

Također, učenici su upoznati sa prekršajnim odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o trgovini.



Stranica