"Zdrav za 5" - Održana pripremna radionica za stručne suradnike

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U petak, 9. svibnja, u Obrtničkoj školi u Koprivnici, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Agencije za odgoj i obrazovanje i Službe prevencije Ravnateljstva policije, održana je pripremna radionica za stručne suradnike osnovnih i srednjih škole Koprivničko - križevačke i Bjelovarsko - bilogorske županije u sklopu provedbe Komponente III. preventivnog projekta Zdrav za 5

Preventivni projekt usmjeren je na prevenciju ovisnosti te zlouporabu alkohola, droga, igara na sreću, jačanje svijesti o potrebi zaštite okoliša te općenito jačanje međusektorske suradnje.

U veljači ove godine, ministri zdravlja, zaštite okoliša i prirode, unutarnjih poslova te znanosti, obrazovanja i sporta potpisali su Sporazum o suradnji.

Cilj radionice je priprema stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama za neposredan rad s učenicima osmih razreda osnovne škole,  te prvih i drugih razreda srednjih škola u području prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću. 

Stručni suradnici upoznati su s ciljevima i svrhom projekta Zdrav za 5, od strane stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (dr.med. Iva Pejnović Franelić i prof.psih. Ljiljana Muslić), Agencije za odgoj i obrazovanje viša savjetnica Senka Soldat), policijske službenice Službe prevencije Ravnateljstva policije (Ivana Modrić) i policijskih službenika Policijske uprave koprivničko - križevačke (Maja Vrbek, Tatjana Židov i Alen Tarle) i Bjelovarsko-bilogorske (Barbara Vukalović).  

Projekt se provodi od listopada 2012. godine, a tijekom provedbe u školskoj godini 2012./2013. edukativnim je aktivnostima bilo obuhvaćeno oko 14 tisuća učenika osmih, prvih i drugih razreda srednjih škola. 

Tijekom prošle školske godine sukladno projektnim aktivnostima, prije provođenja edukativnih radionica, provedeno je istraživanje među učenicima osmih razreda osnovne škole (alkohol) i prvih (droge) i drugih razreda srednje škole (igre na sreću) Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije o njihovim stavovima i ponašanjima u svezi konzumacije alkohola i droga te igara na sreću.  

Rezultati istraživanja u Koprivničko-križevačkoj županiji

Učenici osmih razreda osnovnih škola (alkohol):

- 92 posto učenika je jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića (u odnosu na 81 posto na nacionalnoj razini), 52 posto njih i u posljednjih mjesec dana (u odnosu na 40 posto na nacionalnoj razini), pivo je najkonzumiranije alkoholno piće i kod dječaka i kod djevojčica, dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, 47 posto učenika se u posljednjih mjesec dana ekscesivno opijalo (više nego 40 posto prosjeka), 30 posto ispitanika je u posljednjih godinu dana bilo u stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se ne sjećaju što se događalo (u odnosu na samo 20 posto na nacionalnoj razini). 

Učenici prvih razreda srednjih škola (droge):

- 4 posto učenika je barem jednom u životu uzelo marihuanu (12 posto je prosjek za RH), samo 3 posto u posljednjih mjesec dana (6 posto prosjek za RH), s ecstasy-em je eksperimentiralo manje od 2 posto učenika (3 posto prosjek RH), 21 posto učenika je jednom ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala (inhalanti) (27 posto je nacionalni prosjek), samo 4 posto u posljednjih mjesec dana (10 posto na razini RH), 8 posto učenika poznaje 5 ili više osoba koje su konzumirale neke oblike droga (18 posto je nacionalni prosjek).

 

Rezultati istraživanja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Učenici osmih razreda osnovnih škola (alkohol):

- 87 posto učenika je jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića (u odnosu na 81% na nacionalnoj razini), 48 posto njih i u posljednjih mjesec dana (u odnosu na 40 posto na nacionalnoj razini), pivo je najkonzumiranije alkoholno piće i kod dječaka i kod djevojčica, dok na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom, 46 posto učenika se u posljednjih mjesec dana ekscesivno opijalo (više nego 40 posto prosjeka), 24 posto ispitanika je u posljednjih godinu dana bilo u stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se ne sjećaju što se događalo (u odnosu na samo 20 posto na nacionalnoj razini). 

Učenici prvih razreda srednjih škola (droge):

- 7 posto učenika je barem jednom u životu uzelo marihuanu (12 posto je prosjek za RH), samo 1 posto u posljednjih mjesec dana (6 posto prosjek za RH), s ecstasy-em je eksperimentiralo manje od 2 posto učenika (3 posto prosjek RH), 26 posto učenika je jednom ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala (inhalanti) (27 posto je nacionalni prosjek), 8 posto u posljednjih mjesec dana (10 posto na razini RH), 8 posto učenika poznaje 5 ili više osoba koje su konzumirale neke oblike droga (18 posto je nacionalni prosjek). 

Učenici drugih razreda srednjih škola (igre na sreću):

- 25 posto učenika se kladilo ili kockalo u posljednjih mjesec dana (isto kao i prosjek za RH), u čemu prednjače dječaci (45 posto naspram 40 posto nacionalne razine).

Na temelju istaknutih podataka može se zaključiti da među učenicima Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije primarni problem predstavlja zlouporaba alkoholnih pića, te je nužno podizanje razine informiranosti i znanja o posljedicama po zdravlje i kažnjivosti ovakvog oblika društveno neprihvatljivog ponašanja.



Stranica