"Nisi sam" - Edukativno predavanje u OŠ "Đuro Ester"

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Danas, 16. svibnja, u OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici, održano je predavanje u sklopu aktivnosti Policijske uprave „Nisi sam“, za učenike 7. razreda,  85 učenika i četiri djelatnika škole.

Edukaciju su održali načelnik Policijske postaje Koprivnica i policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika. Tema predavanja bila je prevencija nasilja putem Interneta, modernih elektroničkih medija. 

S učenicima  se najviše komuniciralo vezano uz društvenu mrežu „Facebook“, kako se zaštiti, ne objavljivati osobne podatke, neprimjerene sadržaje, kao i ne prihvaćati prijateljstva od osoba koje ne poznajemo.

 Na predavanju su iznijeti primjeri iz prakse, kako primjerice, seksualni predatori „vrebaju“ upravo na društvenim mrežama, predstavljaju se lažno, te stupaju u kontakte s djecom. Ponekad uspijevaju doprijeti do djece, te ih nagnati da napuste svoj dom, nađu se negdje s njima i postanu žrtve seksualnih delikata.

Nadalje, učenicima je skrenuta pozornost da ne objavljuju svoje fotografije na kojima su obnaženi, neovisno o motivima jer svaki naš podatak, fotografija koju ostavimo na društvenoj mreži, može biti zloupotrijebljena, te se činjenicom brisanja-ne izbriše. 

Tijekom edukacije, učenici su izjavili da imaju i po nekoliko stotina prijatelja na „Facebooku“, koji brojevi ukazuju da djeca imaju podosta osoba na društvenoj mreži  koje ne poznaju u realnom svijetu. 

Na kraju predavanja, prisutnima je skrenuta pozornost da svaki oblik nasilja prijave.   



Stranica