Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

 Utvrđeno je 105 prometnih prekršaja, od čega 15 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 32 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 16. do 18. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom. Teže je ozlijeđena jedna osoba, dok je ih lakše ozlijeđeno šest. Događanju prometnih nesreća najviše je doprinijela neprilagođena brzina kretanja vozila koja je bila uzrok događanja pet prometnih nesreća. Greške koje su dovele do ostalih prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno skretanje, nepropisno uključivanje u promet, nepropisna vožnja unazad i nepropisno kretanje vozilom po cesti. Dva vozača koja su prouzročila prometne nesreće s ozlijeđenim osobama bila su pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 105 prometnih prekršaja, od čega 15 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 32 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je pet vozača. Dva vozača su uhićena, a protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama i kaznama zatvora, te su im izrečene zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Na izdržavanje izrečenih kazni u zatvor u Bjelovaru predana su dva vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 17. svibnja, u 21.10 sati u Ulici Medvedička u Novom Virju, kada je 51 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,89 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa očitana je u subotu, 17. svibnja, u 16.15 sati na državnoj cesti broj 2 u Vlaislavu, kada je 28 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 126 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Brzinu kretanja vozila nužno je prilagoditi gustoći prometa, stanju i karakteristikama prometnice, vremenskim uvjetima, uvjetima vidljivosti, te sukladno postavljenim prometnim znacima.

Prije vršenja radnji vozilom u prometu odnosno prije skretanja, uključivanja u promet, vožnje unazad, pretjecanja, obilaženja i drugih radnji, vozač se prvo mora uvjeriti da radnju može izvršiti na siguran način pa je tek nakon toga izvršiti.

Upravljanjem pod utjecajem alkohola uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća, stoga podsjećamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cestama, već da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkohol da upravlja vozilom ili da koriste usluge taksi službe.



Stranica