"Zdrav za 5" - predavanje u Svetom Ivanu Žabno

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U sklopu Komponente I. projekta „Zdrav za 5“, u četvrtak, 22. svibnja, održano je edukativno predavanje u OŠ „Grigor Vitez“ u Svetom Ivanu Žabno. Predavanje su održale policijske službenice za prevenciju Policijske uprave za 46 učenika osmih razreda. Tema predavanja bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. 

Tijekom predavanja učenici su upoznati sa razlozima i načinom provedbe projekta „Zdrav za 5“, kojom prilikom su im prezentirani rezultati anonimnog anketiranja njihovih vršnjaka vezano uz problematiku ovisnosti o alkoholu tijekom prošle školske godine.

Rezultati anketiranja u Županiji koprivničko-križevačkoj pokazuju da je 92% učenika jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića (81% na nacionalnoj razini), 52% u posljednjih mjesec dana (u odnosu na 40% na nacionalnoj razini), pivo je najkonzumiranije alkoholno piće i kod dječaka i kod djevojčica (na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom), 47% se prekomjerno opijalo u posljednjih mjesec dana (40 % nacionalni prosjek), 30% učenika u posljednjih godinu dana su u stanju teške opijenosti nesigurno hodali, ne sjećaju se događaja, povraćali su (20 % nacionalna razina). 

Na primjerima iz medija, odnosno događajima koji su se dogodili na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, učenike se upoznalo sa štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola. 

Također, prikazani su primjeri protupravnih ponašanja pod utjecajem alkohola kao što su narušavanje javnog reda i mira, uništavanje imovine, posljedice konzumacije alkohola u prometu na cestama, nasilnička ponašanja u obitelji. Na primjerima iz prakse učenike se upoznalo s tijekom policijskog postupanja (primjer narušavanja javnog reda i mira u jednom od ugostiteljskih objekata u kojem je počinitelj 15.-godišnje dijete pod utjecajem alkohola) i posljedicama takvog ponašanja na njihovu budućnost.



Stranica