Koprivnica: Predavanje roditeljima u OŠ "Đuro Ester"

Foto: Ilustracija 

U ponedjeljak, 26. svibnja, u OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici policijske službenice za prevenciju održale su predavanje za oko 50 roditelja učenika sedmih razreda. 

Tema predavanja bila je sprječavanje zlostavljanja djece putem modernih elektroničkih tehnologija – novih medija i upoznavanje roditelja s novim modalitetima kaznenih djela u sklopu projekta „Dan kao san“. 

Na primjerima iz medija, te iz osobnog iskustva, roditeljima je približena problematika zaštite njihove djece na društvenim mrežama: djeca znaju što su osobni podaci, ali ne znaju kako ih zaštititi i nisu upoznati sa pravilima ponašanja na društvenim mrežama. 

Najčešće su na društvenoj mreži „Facebook“, svoje profile otvaraju sve ranije (ne znaju da je dobna granica 13 godina), imaju bezbroj „prijatelja“ ne znajući tko se nalazi iza tih profila. Tijekom predavanja roditeljima su kroz video uradke prikazani konkretni primjeri iz medija. 

U drugom dijelu predavanja roditelji su upoznati sa projektom „Dan kao san“, a vezano uz savjete oko samozaštitnog ponašanja. Kroz primjere iz medija upoznalo ih se o načinima počinjenja kaznenih djela krađa/prijevara/neovlašteno korištenje tuđih osobnih podataka.

Policijske službenice pozvale su roditelje na suradnju na način da dojavljuju sumnjiva kretanja vozila i osoba, te su upoznati sa savjetima o samozaštiti: da ne puštaju u domove nepoznate osobe ni pod kojim izlikama (navedeni primjeri kada osobe dolaze u kuću pod izlikom prodaje primjerice masažer), da ne odaju svoje osobne podatke (to često čine osobe starije životne dobi putem telefona, a posljedice su sklopljeni ugovori sa raznim operaterima uz velike financijske izdatke; u zadnje vrijeme se javljaju „lažni bankari“ koji pod izlikom nekih nepravilnosti na računu, traže od građana broj tekućeg računa, PIN, OIB i slično). Također, da ne sudjeluju u počinjenju kaznenih djela (primjer sklapanja posla putem e-mail-a na način da se na tekuće račune građana dostavlja novac kojeg je nužno proslijediti na razno razne račune), te da ne kupuju stvari (posebno velike vrijednosti) putem raznih oglasnika (mobiteli i sl).



Stranica