Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Utvrđeno je 106 prometnih prekršaja, od čega 17 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 16 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 6. do 8. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena, te četiri nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Događanju prometnih nesreća najviše je doprinijelo oduzimanje prednosti prolaska, koje je zabilježeno u dvije nesreće, te neprilagođena brzina kretanja vozila, nedovoljan razmak između vozila i nepropisno skretanje. Jedan vozač koji je prouzročio prometnu  nesreću s materijalnom štetom bio je pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 106 prometnih prekršaja, od čega 17 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 16 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je do šest vozača. Četiri vozača su uhićena, a protiv dva vozača su provedeni žurni prekršajni postupci, u kojima su kažnjeni novčanim kaznama i kaznama zatvora, te su im izrečene zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Na izdržavanje izrečenih kazni u zatvor u Bjelovaru predan je jedan vozač.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u noći s nedjelje na ponedjeljak, 9. lipnja, u 0.35 sati u Svetom Petru Orehovcu, kada je 46 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom bez položenog vozačkog ispita, pod utjecajem alkohola od 3,15 promila. Vozač je bio zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićeni i protiv njega će tijekom dana biti proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa očitana je u nedjelju, 8. lipnja, u 17.49 sati u Glogovcu, kada je 49 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 93 kilometara na sat, iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Tijekom vikenda u noći sa subote na nedjelju, 7./8. lipnja, od 21 do 3 sati, u suradnji s Policijskom upravom virovitičko-podravskom, varaždinskom i međimurskom, provedena je preventivno - represivna akcija „Nadzor alkoholiziranosti vozača“. Tijekom akcije izvršen je nadzor 80 vozača, pri čemu je kod osam vozača utvrđen prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu, a posebice vozače, podsjećamo na nužnost poštivanja prometnih znakova i prometnih pravila kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja, pri čemu ističemo poštivanje prometnog znaka naredbe „Obavezno zaustavljanje“.

Upravljanjem pod utjecajem alkohola uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća, stoga podsjećamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cestama, već da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkohol da upravlja vozilom ili da koriste usluge taksi službe.

Mlade vozače podsjećamo da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.



Stranica