Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Utvrđeno je 112 prometnih prekršaja, od čega 26 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 21 prekoračenje ograničenja brzina kretanja vozila.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 4. do 6. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jedna s materijalnom štetom. Dvije osobe su teže, a dvije lakše ozlijeđene. Događanju prometnih nesreća prethodila je vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, koja je zabilježena u tri nesreće, te neprilagođena brzina kretanja vozila, oduzimanje prednosti prolaska, nedovoljan razmak između vozila i nepropisno skretanje. Vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Utvrđeno je 112 prometnih prekršaja, od čega 26 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 21 prekoračenje ograničenja brzina kretanja vozila.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješteno je šest vozača. Tri vozača bila su uhićena, te su protiv dva vozača bili provedeni žurni prekršajni postupci, u kojima su kažnjeni novčanim kaznama i kaznama zatvora, te su im izrečene zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Na izdržavanje izrečene kazne u zatvor u Bjelovaru predan je jedan vozač.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 6. srpnja, u 16.36 sati, u Jagnjedovcu, kada je 34 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,39 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen, a protiv njega će tijekom dana biti proveden žurni prekršajni postupak.

Velika koncentracija alkohola utvrđena je i u petak, 4. srpnja, u 22.13 sati u Svetom Petru Čvrstecu, kada je 34 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,39 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen, te je proveden žurni prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Križevcima, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 9 300 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa očitana je u nedjelju, 6. srpnja, u 17.33 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 107 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu, a posebice vozače, podsjećamo na nužnost poštivanja prometnih znakova i prometnih pravila kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja, pri čemu ističemo poštivanje prometnog znaka naredbe „Obavezno zaustavljanje“.

Vozače motornih vozila molimo da vode računa da između svog vozila i desnog ruba kolnika odnosno između svog vozila i vozila koje se u istom smjeru kreće ispred njih, te između svog vozila i vozila i pješaka koje pretječu odnosno obilaze, ostave dovoljan sigurnosni razmak, kako ne bi dolazilo do slijetanja vozila s kolnika, odnosno udara u drugo vozilo ili naleta na pješaka.

Ponovno ističemo na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja vozila, te prilagođavanja brzine kretanja stanju i karakteristikama kolnika, vremenskim uvjetima, te gustoći prometa.

Upravljanjem pod utjecajem alkohola uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća, stoga podsjećamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cestama, već da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkohol da upravlja vozilom ili da koriste usluge taksi službe.

Mlade vozače podsjećamo da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.



Stranica