Oprezno u prometu uslijed kišnih oborina

Kako prognostičari za danas i slijedećih nekoliko dana najavljuju nepovoljne vremenske prilike odnosno kišu, a u cilju sprječavanja događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometnim nesrećama, 

Foto: Ilustracija 

Kako prognostičari za danas i slijedećih nekoliko dana najavljuju nepovoljne vremenske prilike odnosno kišu, a u cilju sprječavanja događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometnim nesrećama, ovim putem podsjećamo sve sudionike u prometu na povećan oprez prilikom sudjelovanja u prometu tijekom nepovoljnih vremenskih prilika. 

Kako su uslijed kišnih oborina kolnici klizavi, a mjestimice dolazi i do akumuliranja manje ili veće količine vode na kolniku, ukoliko vozači ne smanje brzinu kretanja ovim okolnostima može doći do zanošenja vozila i prelaska na suprotni prometni trak ili slijetanja van ceste, posebice na dijelovima cesta koje karakteriziraju zavoji. 

Vozačima stoga savjetujemo da prilagode vožnju uvjetima na cesti odnosno da smanje brzine kretanja, te da ujedno povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu. 

Vozačima bicikala sugeriramo da ne upravljaju biciklima i istovremeno u jednoj ruci drže kišobran, jer time povećavaju mogućnosti vlastitog pada i udara u vozila i objekte ispred sebe, a samim time i teškog ozljeđivanja. 

Pješake upozoravamo da koriste nogostupe i pješačko-biciklističke staze, te da se, ukoliko ovi elementi ne postoje, kreću lijevom stranom prometnice i da za prelazak ceste koriste isključivo obilježene pješačke prijelaze. 

Kako kišne oborine smanjuju vidljivost, vozače bicikala podsjećamo i na korištenje reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće, a pješake na korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti. 

Svim vozačima savjetujemo da ukoliko su konzumirali alkoholna pića, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Mlade vozače molimo, zbog njihovog nedostatnog vozačkog iskustva, budu posebice oprezni.



Stranica