Održana sjednica županijskog Vijeća za prevenciju

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Danas, 22. rujna, u prostoru Koprivničko - križevačke županije održana je sjednica Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici.

Pored stalnog sastava Vijeća, sjednici su nazočili i saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednik Udruge Roma „Korak po korak“ Franjo Horvat, s predstavnicima romskih udruga, te načelnici Policijskih postaja Koprivnica i Đurđevac.

Načelnik Policijske uprave Darko Rep iznio je sastavu pregled sigurnosnog stanja tekuće godine, dok je glavna tematika sjednice bila problematika osoba romske nacionalnosti.

Dat je osvrt na konkretne probleme i na činjenicu da jedino preventivnim radom, multidisciplinarnim pristupom, možemo pridonijeti procesu socijalizacije i integracije osoba romske nacionalnosti, te smanjenju broja činjenja kaznenih djela, prekršaja, iz domene javnog reda i mira i obiteljskog nasilja. Policija i ine institucije trebaju se približiti građanima, sustavno raditi na suradnjii.

Akti koji nas obvezuju na zajednički rad su Nacionalna strategija za Rome i Akcijski plan desetljeća za Rome.

Dogovoreno je da bi sukladno  mogućnostima bilo dobro oformiti mobilne timove za rješavanje problematike, statusa Roma na svim područjima. Činili bi ih predstavnici raznih institucija, te Vijeća romske nacionalne manjine.

Ova sjednica Vijeća za prevenciju održana je na inicijativu Policijske uprave koprivničko - križevačke, a dio je događanja predviđenih u ovogodišnjem obilježavanju Dana policije.



Stranica