Najava pojačanog nadzora prometovanja biciklista

Foto: Ilustracija

Učestale jutarnje magle dodatno smanjuju vidljivost i preglednost prometnica. Među najugroženijim sudionicima prometa u takvim su uvjetima vozači bicikala.

Kako bi u uvjetima smanjene vidljivosti biciklisti bili što uočljiviji dužni su na svojim vozilima imati upaljena prednja bijela i stražnja crvena svjetla, te moraju biti dodatno označeni reflektirajućim prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Ujedno vozače bicikala podsjećamo da za svoje kretanje trebaju koristiti postojeće biciklističke staze.

Kako bi se osigurala što veća sigurnost prometa na cestama, u razdoblju od 30. rujna do 3. listopada 2014. godine, poglavito u jutarnjim satima, prometna policija Policijske uprave provoditi će  pojačani nadzor vozača bicikala.

 

Dobro je podsjetiti

Biciklisti – budite oprezni

Biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja.

Prilikom skretanja potrebno je pogledom preko ramena provjeriti da se to može učiniti te potom dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja.

Vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Noću i u uvjetima smanjene vidljivosti koristite reflektirajuće prsluke ili biciklističku reflektirajuću odjeću, te ispravna propisana svjetla – prednje bijelo i stražnje crveno.



Stranica