Đurđevac: Predavanje i pregled dječjih autosjedalica

 Foto: Pu koprivničko - križevačka

U sklopu obilježavanja 8. tjedna cjeloživotnog učenja, u prostorima gradske knjižnice u Đurđevcu jučer je, 30. rujna, održano edukativno predavanje vezano uz prijevoz djece u vozilima i korištenja autosjedalica.

Tom prigodom posebno je naglašeno pravilno postavljanje autosjedalica u vozilo i smještaj djece, čime se smanjuje rizik od teškog stradavanja dojenčadi za oko 70 %, a djece između 1. i 4. godine života za 54 %. Rizik od teškog stradavanja djece između 4. i 7. godine života, uz korištenje autosjedalica i pomoćnog postolja smanjuje se za 59 %.

Sudionicama edukativnog predavanja skrenuta je pozornost na opasnosti i kaznene odrede Zakona o sigurnosti prometa na cestama uslijed nekorištenja, odnosno nepravilnog korištenja autosjedalica. Edukativno predavanje zajednički su provele članice udruge „RODA“ – Roditelji u akciji i policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Nakon edukacije izvršen je preventivni pregled autosjedalica na parkirališnom prostoru iza poslovnog centra u Đurđevcu, uz pomoć Parking tima d.o.o.

Ukupno je pregledano sedam autosjedalica, od kojih su tri bile ispravno postavljene. Greške koje su utvrđene tijekom pregleda odnosile su se na pogrešno postavljanje autosjedalica u vozilu i  postavljanje remenčića -  pojaseva autosjedalice koji nisu odgovarali visini djeteta, dok jedna autosjedalica nije bila prilagođena uzrastu djeteta.



Stranica