"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Rasinji

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 26. veljače, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke održali su predavanje za 35 učenika osmih razreda u Osnovnoj školi „Andrije Palmovića“ u Rasinji, u prisutnosti pedagoginje i razrednica. 

Predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održano je u sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“. Učenici su upoznati sa projektom „Zdrav za pet“, koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. 

Nakon prezentiranja rezultata anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u školama u našoj Županiji tijekom pretprošle školske godine, učenicima je prezentirana problematika zlouporabe alkohola kroz primjere iz medija. 

Kroz primjere iz policijske prakse, upoznalo ih se s posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola kod počinjenja prekršaja i kaznenih djela: uništavanje imovine, narušavanje javnog reda i mira, nasilničkog ponašanja u obitelji, posljedice prilikom sudjelovanja u prometu na cestama. Na primjeru činjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15 - godišnjaka pod utjecajem alkohola, učenicima se nastojao približiti postupak policije i suda u takvim predmetima. Naglasak je dat na posljedice koje nosi takav čin, odnosno kako to utječe na budućnost tog djeteta. 

Jedan dio predavanja posvećen je aktualnoj problematici vezanoj uz konzumaciju proizvoda koji sadrže mješavinu bilja koje je natopljeno sintetičkim kanabinoidima od strane mladih osoba.

Predočeni su im primjeri iz medija koji opisuju najteže posljedice uslijed konzumacije takvih sredstava. Učenike se pozvalo na oprez – važno je znati reći NE i time spriječiti najteže posljedice.



Stranica