Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Policijski službenici u nadzoru prometa uočili su i sankcionirali 144 prometna prekršaja, od čega 35 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 39 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 20. do 23. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega tri nesreće u kojima su dvije osobe teško i četiri lakše ozlijeđene, te tri nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno isključenje iz prometa i nepropisna vožnja unazad. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su dvije nesreće s ozlijeđenim osobama.

Policijski službenici u nadzoru prometa uočili su i sankcionirali 144 prometna prekršaja, od čega 35 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 39 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je  pet vozača. Jedan je vozač bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je kažnjen uvjetnom kaznom zatvora i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 20. ožujka, u 19.25 sati u Koprivničkoj ulici u Sokolovcu, kada je 41 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,36  promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen. Protiv vozača je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana s rokom kušnje od godine dana, te mu je izrečena zabrana upravljanja vozilima B kategorije devet  mjeseci.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 22. ožujka, u 15.52 sati u Velikoj Mučnoj, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 118 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da alkohol negativno utječe na vozačke sposobnost i povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Zasebno ističemo da mladi vozači ne smiju upravljati vozilima za vrijeme dok u organizmu imaju alkohola – za ovu kategoriju vozača dozvoljena je koncentracija od 0,00 promila.

Ponovno ukazujemo na nužnost poštivanja prometnih znakova kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Brzinu kretanja vozila potrebno je uskladiti sa stanjem prometnice, karakteristikama prometnice, vremenskim prilikama, uvjetima vidljivosti, gustoći prometa i prometnim znakovima.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na nužnost korištenja zaštitne kacige, te važnost tehničke ispravnosti mopeda i motocikala. 



Stranica