Edukativno predavanje u sklopu projekta "Zdrav za 5"

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U utorak, 21. travnja, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave održala je predavanje učenicima osmih razreda. Tema predavanja bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ u sklopu Komponente I. projekta „Zdrav za 5“, i to:

Slijedom toga predavanje je održano za 18 učenika Područne škole Podravske Sesvete i 35 učenika dva osma razreda Osnovne škole Kloštar Podravski.

Kroz predavanja učenicima  je prezentiran način provedbe i ciljevi projekta „Zdrav za 5“, a i rezultati anonimnog anketiranja učenika osmih razreda u školskoj godini 2012./2013. vezano uz problematiku konzumacije alkohola.             

Na primjerima koji su popraćeni medijski, učenicima se nastojalo objasniti kako svaka ovisnost o alkoholu počinje eksperimentiranjem i prigodnim konzumiranjem. Poseban problem predstavlja vršnjački pritisak gdje se oni nastoje dokazati i konzumacijom alkohola nastoje uklopiti u društvo. Posljedice konzumacije alkohola očituju se i u činjenju kažnjivih radnji koje uvelike mogu utjecati na njihovu budućnost.

Navedeni su prekršaji s elementima nasilja (narušavanje javnog reda i mira, nasilničko ponašanje u obitelji), prekršaji iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te kaznena djela oštećenja stvari, nanošenja teških tjelesnih ozljeda.



Stranica