Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Sankcionirano je 130 prometnih prekršaja, od čega 23 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 34 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 24. do 26. travnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega tri s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teško, a četiri osobe lakše ozlijeđene, te pet nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Uzroci događanja ovih nesreća bili su nepropisno obilaženje, nepropisno skretanje, nepropisno pretjecanje, nepropisno uključivanje u promet, nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika, te oduzimanje prednosti prolaska. Jednu prometnu nesreću prouzročio je vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola.

Sankcionirano je 130 prometnih prekršaja, od čega 23 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 34 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je šest vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 26. travnja, u 0.31 sat u Ulici Stjepana Radića u Đurđevcu, kada je 29 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,23 promila.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u subotu, 25. travnja, u 15.53 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 130 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Ponovno podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima, te apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima.

Posebno ističemo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima na cesti pod utjecajem alkohola, odnosno nakon konzumacije alkoholnih pića.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na nužnost korištenja zaštitne kacige, te važnost tehničke ispravnosti mopeda i motocikala.

Ističemo nužnost poštivanja prednosti prolaska na raskrižjima neovisno o tome da li je prvenstvo prolaska uređeno prometnom signalizacijom ili prometnim pravilima.

Vozače podsjećamo da se vozilima trebaju kretati sredinom prometne trake, vodeći računa da ne prijeđu na suprotni prometni trak ili da ne zahvate desni rub kolnika kako ne bi u opasnost doveli sebe, ali i druge sudionike u prometu.

Podsjećamo vozače da se prije nego što započnu pretjecanje, skretanje ili uključivanje u promet moraju uvjeriti da rečenu radnju mogu izvesti sigurno odnosno da neće nikoga ugroziti.



Stranica