Oprezno u prometu

Vozače motornih vozila molimo da za vrijeme kišnih oborina dodatno smanje brzinu kretanja svog vozila, povećaju razmak prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Apeliramo na vozače da je brzinu upravljanja vozilima nužno prilagoditi uvjetima na cesti, uz maksimalno poštivanje prometne signalizacije.

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskim prognozama tijekom noći s ponedjeljka na utorak očekuju nas kišne oborine. Kiša, osim što će djelovati na vozače, djeluje i na stanje ceste. Pod utjecajem kiše kolnici postaju klizavi. Kako je iza nas duže suho i sunčano razdoblje kolnici će biti  najklizaviji i najopasniji početkom kišnih padalina uslijed miješanja vode, ulja i nečistoća na cesti, uslijed čega se stvara sklizak sloj koji onemogućava prianjanje guma na kolnik i povećava nestabilnost vozila. Vodite računa da na mokrim cestama kočenje traje približno tri puta dulje nego na suhima. Budući da je potrebna veća udaljenost, važno je da održavate sigurnosni razmak u odnosu na vozilo ispred vas. Neka između vas i vozila ispred uvijek bude dovoljna udaljenost.

Vozače motornih vozila molimo da za vrijeme kišnih oborina dodatno smanje brzinu kretanja svog vozila, povećaju razmak prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Apeliramo na vozače da je brzinu upravljanja vozilima nužno prilagoditi uvjetima na cesti, uz maksimalno poštivanje prometne signalizacije.

 Pješake i vozače bicikala molimo da budu oprezni tijekom kišnih oborina, te da za svoje kretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala. Isto tako, skrećemo im pozornost da u vrijeme smanjenje vidljivosti i noću, poradi ranije uočljivosti od strane vozača i veće osobne sigurnosti, koriste reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću materiju.

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te da se pridržavaju pravila prednosti prolaska koja su regulirana prometnim znacima ili prometnim pravilima.

 Za poseban oprez molimo mlade vozače, koji vrlo često uslijed neprilagođene brzine kretanja i upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola čine prometne nesreće u kojima stradaju oni, ali i ostali sudionici u prometu.



Stranica