Naleti na životinje na cesti

Tijekom protekla dva mjeseca ove godine Policijska uprava koprivničko – križevačka zabilježila je 49 događaja naleta na životinje na cesti.

Foto: Ilustracija

Tijekom protekla dva mjeseca ove godine Policijska uprava koprivničko – križevačka zabilježila je 49 događaja naleta na životinje na cesti. 

U najvećem broju slučajeva radilo se o naletu na srneću divljač (40), potom o naletu na psa (4), zeca (3), fazana (1) i jazavca (1).  Vozači motornih vozila koji su bili sudionici rečenih događaja nisu bili pod utjecajem alkohola, niti je utvrđena prekršajna odgovornost istih, dok je u dva slučaja protiv vlasnika pasa podnesen Optužni prijedlog budući su životinje ostavili bez nadzora. 

Najveći broj naleta vozila na životinje, njih 28 zabilježeno je od 18 do 24 sata, a od 24 do 7 sati njih 12, odnosno u vrijeme smanjene vidljivosti, kada je potrebno dodatno prilagoditi brzinu kretanja na prometnicama, te prilagoditi vožnju uvjetima na cesti, pratiti prometnu signalizaciju, prometne znakove koji upućuju na dionice prometnica na kojima se očekuje prelazak divljači preko ceste. Po učestalosti događaja ovih naleta su otvoreni dijelovi cesta:  Virje-Đurđevac, Koprivnica-Đelekovec ,Ferdinandovac, Plavšinac i Novigrad Podravski. 

Kako bi smanjili mogućnost navedenih događaja, apeliramo na sve vozače na pojačan oprez na prometnicama, posebice u jutarnjim i večernjim satima, da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti, prate postavljenu prometnu signalizaciju i obrate pozornost na dijelove prometnica koji su kao takvi locirani kao dionice s povećanom vjerojatnosti naleta na divljač. 

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na divljač na cesti odgovara u prekršajnoj domeni sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio nepropisnom ili neprilagođenom brzinom kretanja vozila. 

Također, apeliramo na vlasnike pasa da paze na svoje ljubimce i drže ih pod nadzorom u cilju sprječavanja možebitnih naleta vozila.



Stranica