"Nisi sam" - Edukativno predavanje u OŠ "Braća Radić" u Koprivnici

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U srijedu, 20. svibnja, policijski službenici Policijske uprave održali su predavanje za oko 100 učenika sedmih razreda Osnovne škole „Braća Radić“ u Koprivnici.

Predavanje na temu elektroničkog zlostavljanja održano je u sklopu aktivnosti „Nisi sam“ - spriječimo nasilje među i nad djecom i mladima. Naglasak predavanja bio je na elektroničkom zlostavljanju koje je sve popularnije kod mlade populacije jer se provodi pod krinkom anonimnosti.

Cilj elektroničkog zlostavljanja je povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način oštetiti dijete, mladog ili odraslog čovjeka koji se ne može zaštititi od takvih postupaka. Elektroničko zlostavljanje vrši se putem društvenih mreža, putem tekstualnih poruka, video materijala, fotografija, poziva.

Na primjerima iz policijske prakse učenicima se nastojalo objasniti što sve obuhvaća elektroničko zlostavljanje: poticanje grupne mržnje, napadi na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, seksualno zlostavljanje.

Čest problem su objave i komentari na najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“, kojim možemo grubo povrijediti nečiju privatnost i osjećaje. 

Prihvaćanjem prijateljstava s nepoznatim osobama izlažemo se riziku elektroničkog zlostavljanja: javljaju se prijetnje, ucjene i seksualno zlostavljanje.

Cilj predavanja je bio podizanje razine svijesti kod mladih osoba o problematici njihove sigurnosti na Internetu, te svijesti o nužnosti tolerancije i poštivanja različitosti. Važno je reagirati na nasilje i prekinuti ga, a ne okretati glavu na drugu stranu.



Stranica