Stanje sigurnosti u polugodištu 2015.godine

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 272 prometne nesreće, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama, 115 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 154 nesreće s materijalnom štetom.

 

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 272 prometne nesreće, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama, 115 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 154 nesreće s materijalnom štetom.

U ovim prometnim nesrećama sudjelovalo je 612 osoba, od čega su stradale 172 osobe. Smrtno su stradale tri osobe, 37 osoba je teško ozlijeđeno, dok su 132 osobe lakše ozlijeđene.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ukupan broj prometnih nesreća smanjen je za 29 nesreća ili 10 posto. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama je ostao isti, dok se broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjio 20 nesreća ili 15 posto. Broj prometnih nesreća s materijalnom štetom manji je za 9 nesreća ili 5 posto.

Broj stradalih osoba smanjen je za 9 osoba ili 5 posto, pri čemu je broj smrtno stradalih osoba zadržan na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja, a broj teško ozlijeđenih osoba povećan za 9 osoba ili 32 posto. Broj lakše ozlijeđenih osoba smanjen je za 12 posto ili 18 osoba.

Najčešće okolnosti događanja prometnih nesreća bile su nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila, te oduzimanje prednosti prolaska. Velik broj vozača je u prometnim nesrećama sudjelovao pod utjecajem alkohola.

Uslijed neprimjerene i neprilagođene brzine zabilježeno je 68 prometnih nesreća ili 25 posto prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom i 37 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, teško je ozlijeđeno 16 osoba, a lakše je ozlijeđeno 46 osoba. 

U odnosnu na isto razdoblje prošle godine, ukupan broj prometnih nesreća u kojima je uzrok bila nepropisna i/ili neprilagođena brzina je smanjen za 17 nesreća ili 20 posto. Broj prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama i broj smrtno stradalih osoba zadržani su na razini prošle godine. Broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen je za 6 nesreća ili 14 posto. Broj teško ozlijeđenih osoba je povećan za 6 osoba ili 60 posto, a broj lakše ozlijeđenih osoba povećan je za jednu osobu ili 2 posto.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 86 sudionika pod utjecajem alkohola odnosno 14 posto sudionika prometnih nesreća je bilo pod utjecajem alkohola. Broj sudionika pod utjecajem alkohola, u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan je za 8 sudionika ili 10 posto.

Pod utjecajem alkohola bilo je 78 vozača odnosno 19 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama bilo je pod utjecajem alkohola. Broj vozača pod utjecajem alkohola, u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan je za 5 vozača ili 7 posto.

Vozači pod utjecajem alkohola skrivili su 81 prometnu nesreću ili 30 posto prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teško je ozlijeđeno 13 osoba, a lakše je ozlijeđeno 36 osoba.

U odnosnu na isto razdoblje prošle godine, ukupan broj prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola povećan je za 10 nesreća ili 14 posto. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama je povećan za jednu osobu ili 100 posto, a broj nesreća s ozlijeđenim osobama povećan je za 4 nesreće ili 10 posto. Povećan je broj smrtno stradalih osoba za jednu osobu, te broj teško ozlijeđenih osoba za 3 osobe ili 30 posto. Broj lakše ozlijeđenih osoba smanjen je za 4 osobe ili 10 posto.

Mladi vozači prouzročili su 39 prometnih nesreća ili 14 posto prometnih nesreća od čega 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Ukupan broj prometnih nesreća koje su prouzročili mladi vozači je smanjen za 16 nesreća ili 29 posto, dok je broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen za 6 nesreća ili 27 posto. U nesrećama je stradalo 16 mladih vozača, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, smanjenje stradalih za 4 mlada vozača ili 20 posto. Teško su ozlijeđena 2 mlada vozača, dok je 14 mladih vozača lakše ozlijeđeno.  Pod utjecajem alkohola bilo je 12 mladih vozača koji čine 20 posto mladih vozača.

Vozači mopeda sudjelovali su u 18 prometnih nesreća od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom i 17 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno je stradala jedna putnica na motociklu, te je teže ozlijeđeno osam, a lakše devet vozača mopeda i motocikala. U odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, broj nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala je smanjen za tri nesreće ili 14 posto. Za razliku od prošlogodišnjeg razdoblja, ove godine zabilježeno je smrtno stradavanje motociklista. Broj teško ozlijeđenih osoba je ostao na istoj razini. Od 19 vozača mopeda i motocikala koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, zaštitnu kacigu koristilo je njih 16 ili 84 posto.

Kako bi se stanje sigurnosti dodatno poboljšalo odnosno i nadalje smanjivao broj prometnih nesreća, svim sudionicima u prometu, a posebice vozačima motornih vozila savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge taxi službe ili javnog prijevoza. Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu.           

Vozačima motornih vozila, posebice osobnih automobila i motocikala, savjetujemo da poštuju ograničenja brzina kretanja izražena prometnim znakovima ili prometnim pravilima. Ujedno podsjećamo na nužnost prilagodbe brzine kretanja stanju kolnika, karakteristikama prometnice, gustoći prometa, prometnim znacima, vremenskim prilikama, te događajima na prometnici i u njenoj neposrednoj blizini.

Tijekom predstojećeg razdoblja, odnosno tijekom ljeta, dodatno će se povećati broj vozača mopeda i motocikala, ali i bicikala i pješaka.

Vozačima mopeda i motocikala, kao i osobama koje će se prevoziti na rečenim vozilima, savjetujemo da obavezno koriste homologirane zaštitne kacige. Zaštitnu kacigu potrebno je pravilno pričvrstiti.

Vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da prilikom vršenja pretjecanja i obilaženja drugih sudionika u prometu vode računa o svojoj sigurnosti ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da izbjegavaju „škare“, pretjecanja na nepreglednim mjestima, te da druge sudionike u prometu ne obilaze i pretječu s desne strane.

Vozačima ostalih motornih vozila savjetujemo da prilikom sudjelovanja u prometu na cestama posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala Posebice trebaju poštivati pravo prvenstva prolaska vozača mopeda ili motocikala kroz raskrižja sukladno stvarno postavljenoj prometnoj signalizaciji, te prilikom skretanja provjeriti „mrtvi kut“. Nisu rijetke prometne nesreće u kojima dolazi do naleta osobnih automobila na vozače motocikala koji ih pretječu jer vozač osobnog automobila nije provjerio tko se kreće iza njega. 



Stranica