Sigurno sudjelovanje u prometu

Tijekom protekla dva vikenda na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća, od čega sedam nesreća s ozlijeđenim osobama. 

 

Foto: Ilustracija

Tijekom protekla dva vikenda na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća, od čega sedam nesreća s ozlijeđenim osobama. 

U ovim nesrećama stradalo je 11 osoba, od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena dok je 10 osoba lakše ozlijeđeno. U ovim prometnim nesrećama sudjelovao je 14 vozač. Pod utjecajem alkohola bilo je 5  vozača ili 36 posto vozača.  

Mladi vozači prouzročili su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom ili 20 posto nesreća. Od tri mlada vozača sudionika prometnih nesreća, dva mlada vozača bila su pod utjecajem alkohola. Mladi vozači pod utjecajem alkohola čine 40 posto alkoholiziranih vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama.  

Tijekom predstojećeg vikenda, očekuje se povećana frekvencija bicikala, mopeda i motocikala na prometnicama, te veći broj mladih vozača u prometu. 

Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća i  stradavanje osoba u prometu tijekom vikenda, te smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu na cesti, policijski službenici PU koprivničko-križevačke će tijekom vikenda intenzivnije vršiti nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Posebna pozornost biti će posvećena mladim vozačima, ali i vozačima mopeda i motocikala. 

Ponovno podsjećamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi događanju prometnih nesreća i stradavanju osoba u prometu, te opetovano savjetujemo vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge taxi službe ili javnog prijevoza. Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu. 

Ističemo, da visoke temperature povećavaju umor vozača i usporavaju vrijeme reagiranja, te da konzumacija alkoholnih pića, bez obzira koliko osvježavajuća bila, dodatno povećava umor i pospanost vozača, ali i smanjuje pažnju vozača i produljuje vrijeme reagiranja, uslijed čega vozači u opasnost dovode sebe ali i ostale sudionike u prometu. 

Vozačima mopeda i motocikala, kao i osobama koje će se prevoziti na rečenim vozilima, savjetujemo da obavezno koriste homologirane zaštitne kacige. Zaštitnu kacigu potrebno je pravilno pričvrstiti. 

Sve vozače motornih vozila, a posebice vozače motocikala, upozoravamo da pretjecanje kolone vozila, pretjecanje na nepreglednim mjestima te ulijetanje u „škare“, kao i prekoračenje ograničenja brzina kretanja vozila, za posljedicu imaju događanje teških prometnih nesreća, te ih stoga molimo da poštuju prometne propise i prometne znakove. 

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, te da tijekom noćnih sati moraju biti dodatno obilježeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom. 

Osim prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaja vozača mopeda i motocikala i prekršaja mladih vozača, policijski službenici će tijekom vikenda sankcionirati i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.



Stranica