Križevci: Održana radionica povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv trgovanja ljudima

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv trgovanja ljudima, u sklopu preventivne akcije „Zajedno“, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave u suradnji s Udrugom žena „Hera“ Križevci, u utorak, 13. listopada, održale su radionice za 36 učenika četvrtih razreda Srednje gospodarske škole u Križevcima. 

U uvodnom dijelu predavanja kroz interaktivni tip edukacije komuniciralo se s učenicima na temu tko su počinitelji trgovanja ljudima, a žrtve. Prisutan je „mit“ da su počinitelji  žrtvama nepoznate osobe. 

S učenicima se proradio pojam Trgovanja ljudima koji predstavlja vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, prodaji ili predaji, pružanje utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju uporabom sile ili drugim oblicima prinude, otmice, prijevare, zlouporabe položaja ili ovlasti da bi se došlo do pristanka osobe koja ima kontrolu nad drugom osobom, u svrhu iskorištavanja koje minimalno uključuje korištenje osoba u prostituciji ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad ili usluge, ropstvo, postupke slične ropstvu, trgovanje organima i drugo. 

Ljudima se trguje s ciljem iskorištavanja za prisilni rad, prisilne brakove, prostituciju, pornografiju, lažna usvajanja djece, prosjačenje, trgovinu ljudskim organima. Trgovanje ljudima predstavlja težak oblik kršenja ljudskih prava: slobode i dostojanstva, slobode kretanja, prava na odlučivanje i izbor, jednakost među ljudima,prava na život, rad i obrazovanje, prava na zdravlje. 

Nakon definiranja pojma učenicima je u okviru kampanje „Dvije djevojčice“ prikazan animirani film koji prati život dviju djevojčica: od snova o budućnosti kao djece do prevare od strane osoba kojima su vjerovale i koji su ih uveli u lanac prostitucije. Kroz primjere oglasa, učenike se upozorilo da budu oprezni kod traženja zaposlenja. Također, sumnju u trgovanje ljudima uvijek mogu pobuditi ponuđeni uvjeti koji su daleko iznad uobičajenih za isti tip posla ili postoje razlike u kontakt podacima u ponudi i na web stranici poduzeća koju ponuđač predstavlja ili se vizualni identitet ponude razlikuje od vizualnog identiteta navodnog poslodavca ili na mrežnim stranicama navodnog poslodavca nije oglašena pozicija koja se nudi. 

„Posrednici“ iz Hrvatske nude posredovanje pri zapošljavanju u inozemstvu, te često traže manje novčane iznose koje opravdavaju potrebom ishođenja radne dozvole, liječničkog uvjerenja, osiguranja ili slično. Uvijek je bitno dobro se raspitati i prikupiti sve važne informacije o poslodavcu, prema mogućnostima obaviti razgovor s istim o uvjetima zapošljavanja, zarade, plaćanja doprinosa, obavezno zatražiti primjerak i objašnjenje ugovora o zapošljavanju, nikada ne davati svoje osobne dokumente nekome zbog rješavanja administrativnih pitanja (i napraviti preslike istih). 

 Istaknuto je da samo ovlaštene osobe/poslovni subjekti mogu legalno posredovati pri zapošljavanju, a popis ovlaštenih posrednika može se pronaći na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava: http://www.mrms.hr/wp-content/uploads/2014/03/popis-posrednika-13032014.pdf

Učenicima su podijeljene brošure Udruge „Hera“ i informativni letak „Trgovanje ljudima“ u kojem se nalaze i brojevi telefona institucija kojima se mogu obratiti za pomoć.



Stranica