"Zdrav za 5": Edukacija u Virju

Foto: Ilustracija

U utorak, 20. listopada, policijskie službenice Ureda načelnika održale su predavanje za 53 učenika osmih razreda OŠ „Franje Viktora Šignjara“ u Virju, u prisutnosti pedagoginje i razrednica. Predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održano je u sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“.

Učenici su upoznati s projektom „Zdrav za pet“ koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. Nakon prezentiranja rezultata anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u školama u našoj Županiji tijekom pretprošle školske godine, učenicima je prezentirana problematika zlouporabe alkohola kroz primjere iz medija. Kroz primjere iz policijske prakse, predočene su im posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola kod počinjenja prekršaja i kaznenih djela: uništavanje imovine, narušavanje javnog reda i mira, nasilničko ponašanje u obitelji, posljedice prilikom sudjelovanja u prometu na cestama. Na primjeru činjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15 - godišnjaka pod utjecajem alkohola, nastojao im se približiti postupak policije i suda u takvim predmetima. Naglasak je dat na posljedice koje nosi takav čin, odnosno kako to utječe na budućnost tog djeteta.

Komunicirano je o štetnosti i razornim posljedicama prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, te činjenici da djeca pate, budu žrtve nasilja i da je potrebno reagirati ukoliko saznamo za takve primjere.

Na kraju edukacije učenicima je održano kratko predavanje o štetnosti konzumacije opojnih droga, s posebnim naglaskom na sintetičke droge, s novim pojavnim oblicima, lako dostupnim u vidu sprejeva, osvježivača, materija koje se poput nikotina unose u organizam. One su vrlo opasne, razorne po organizam nakon samo jedne konzumacije, ostavljaju posljedice po zdravlje na cijeli organizam. Pokazan je primjer iz prakse, kada je nedavno, mlada osoba, sportaš, dijete koje nikada nije iskazivalo asocijalno ponašanje, probao sintetičku drogu i preminuo. Na učenike je apelirano da ne dolaze uopće u doticaj s opojnim drogama bilo koje vrste, da nam se obrate ukoliko im netko iste nudi.

Naposljetku, razgovarano je o načinu provođenja slobodnog vremena, alternativama asocijalnim ponašanjima, u vidu sporta, druženja s prijateljima, čitanju knjiga, igranju na računalima i slično.



Stranica