Oprezno u prometu tijekom vikenda

Ponovno podsjećamo da u nedjelju prelazimo na zimsko računanje vremena kada će za vrijeme vožnje danju na svim vozilima trebati biti upaljena dnevna ili kratkla svjetla.

Foto: Ilustracija

Kako tijekom predstojećeg vikenda ne bi došlo do pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na cestama, odnosno kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća na području Koprivničko -križevačke županije, molimo sve vozače za povećan oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova.

Ponovno naglašavamo da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića višestruko povećava mogućnost događanja najtežih prometnih prekršaja. Stoga svim  vozačima, a posebice vozačima motornih vozila savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge taxi službe ili javnog prijevoza.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijedi ograničenje od 0,00 promila alkohola u organizmu.

Vozače motornih vozila, posebice osobnih automobila, savjetujemo da poštuju ograničenja brzina kretanja izražena prometnim znakovima ili prometnim pravilima. Ujedno podsjećamo na nužnost prilagodbe brzine kretanja stanju kolnika, karakteristikama prometnice, gustoći prometa, prometnim znacima, vremenskim prilikama, te događajima na prometnici i u njenoj neposrednoj blizini.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da na raskrižjima postupaju sukladno postavljenim prometnim znacima kojima se reguilra pravo prolaska, a napose da se zaustavljaju na prometni znak „STOP“. Podsjećamo i da je vozač koji skreće ulijevo dužan propusiti vozila koja mu dolaze u susret iz suprotnog smjera i zadržavaju smjer svog kretanja.

Ovim putem apeliramo i na pješake da se kreću nogostupima, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Podsjećamo ih da se prije prelaska kolnika uvjere da cestu mogu siguno prijeći (pogledati lijevo-desno-lijevo), te da cestu uvijek prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima. Također ih molimo da budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji.

Vozače bicikala upozoravamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka, te na obavezno korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka noću.

Ponovno podsjećamo da u nedjelju prelazimo na zimsko računanje vremena kada će za vrijeme vožnje danju na svim vozilima trebati biti upaljena dnevna ili kratkla svjetla.



Stranica