"Zdrav za 5" - Predavanje u Kalniku i Đelekovcu

Foto:Pu koprivničko - križevačka

U četvrtak, 22. listopada, u Osnovnoj školi Kalnik policijske službenice Ureda načelnika održale su edukaciju za 11 učenika osmog razreda, u sklopu provođenja nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, Komponenta 1.

Također, danas je, 23. listopada, u Osnovnoj školi u Đelekovcu  policijska službenica Ureda načelnika održala istu edukaciju za 19 učenika osmog razreda.

Na edukacijama je razrađena tematika „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ , interaktivnog karaktera, uz nazočnost pedagoginje škole.

Učenici su upoznati s projektom „Zdrav za pet“ koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša.

Predočeni su im rezultati anonimne ankete, kako s razine ove Županije, tako i RH koji ukazuju da polovica učenika osmih razreda konzumira alkoholna pića bar jednom mjesečno, da su probali alkohol, bili pod utjecajem alkohola i u većim količinama, te u manjem postotku u stanju teške opijenosti.

Kao i ini učenici, učenici ove škole izjasnili su se da su probali konzumirati alkohol. Komunicirano je o tome zašto ljudi uopće počinju piti, kako se osjećamo pod utjecajem alkohola, te o štetnim posljedicama, možebitnom nasilnom ponašanju, uništavanju imovine, prometnim nezgodama , obiteljskom nasilju.

Prikazani su konkretni primjeri iz prakse činjenja kaznenih djela, prekršaja mladih ljudi, pod utjecajem alkohola, prometnih nezgoda, kroz fotografije i  multimedijske sadržaje.

Ukazano je na kaznenopravne aspekte ukoliko je pod utjecajem alkohola počinjen prekršaj ili kazneno djelo.  Djeci je zabranjeno prodavati alkoholna pića, u ugostiteljskim objektima, trgovinama, zabranjeno je piti na javnim mjestima, kao i izlaziti iza 23 sata, ukoliko nisu u pratnji odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja.

U  zadnjem dijelu edukacije učenicima je predočeno koliko je štetno konzumirati opojne droge, s posebnim naglaskom na sintetičke droge koje se pojavljuju u novim oblicima i izuzetno su pogubnog djelovanja. Zamoljeni su da nikada ne dolaze u doticaj s opojnim drogama, upravo radi štetnosti, te činjenice da je riječ o asocijalnom ponašanju kao i da se obrate roditeljima, djelatnicima policije, ako primijete da netko iz njihova okruženja konzumira opojne droge.

Komunicirali smo i o načinima na koje provode slobodno vrijeme, što i jest alternativa asocijalnom ponašanju, dakle, da se posvete međusobnom druženju, sportu, odnosno zdravim i primjerenim aktivnostima njihovoj dobi.



Stranica