Obavijest: Žurna izrada putovnice i dostupnost usluga elektroničke osobne iskaznice

Pravilnikom o dopunama Pravilnika o obrascima i evidencijama putnih isprava hrvatskih državljana te načinu dostave i preuzimanja izrađenih putovnica (“Narodne novine” broj: 118/2015) od 5. studenoga 2015. godine omogućeno je građanima kojima ishođenje putovnice nije nužno u roku 48 sati, ali im je putovnica potrebna u nekoliko dana, podnošenje zahtjeva za žurnu izradu putovnice u bilo kojoj policijskoj upravi/postaji, a ne samo u Policijskoj upravi Zagrebačkoj.

Foto: Ilustracija

Pravilnikom o dopunama Pravilnika o obrascima i evidencijama putnih isprava hrvatskih državljana te načinu dostave i preuzimanja izrađenih putovnica (“Narodne novine” broj: 118/2015) od 5. studenoga 2015. godine omogućeno je građanima kojima ishođenje putovnice nije nužno u roku 48 sati, ali im je putovnica potrebna u nekoliko dana, podnošenje zahtjeva za žurnu izradu putovnice u bilo kojoj policijskoj upravi/postaji, a ne samo u Policijskoj upravi Zagrebačkoj. Preuzimanje putovnice moguće je u roku tri dana od dana podnošenja zahtjeva u policijskoj upravi u kojoj je zahtjev i podnesen, odnosno u čijem sastavu se nalazi  policijska postaja u kojoj je zahtjev podnesen.

Cijena obrasca putovnice u žurnom postupku je 465 kuna. Pored cijene obrasca navedene putovnice, podnositelj zahtjeva plaća i upravnu pristojbu u iznosu od 220 kuna, i to 20 kuna u državnim biljezima, a 200 kuna uplaćuje se posebnom uplatnicom ili putem Internet bankarstva.

Isto tako, hrvatskim državljanima koji posjeduju važeću elektroničku osobnu iskaznicu sa certifikatima, u sustavu e-Građani dostupne  su slijedeće elektroničke usluge:

- od 29. listopada 2015. godine dostupna je elektronička usluga e - Prijava boravišta hrvatskih državljana (omogućeno je i davanje suglasnosti stanodavca za prijavu  boravišta  na adresi nekretnine u vlasništvu ili suvlasništvu stanodavca),

- od 1. studenoga 2015. godine omogućeno je:

  • davanje suglasnosti roditelja za izdavanje putovnice djetetu,
  • davanje suglasnosti roditelja za izdavanje osobne iskaznice djetetu
  • davanje suglasnosti jednog roditelja za prijavu prebivališta djeteta na adresu drugog roditelja kada roditelji imaju prijavljeno prebivalište na različitim adresama,
  • davanje suglasnosti stanodavca za prijavu prebivališta punoljetne osobe na adresu stana/kuće koje je vlasnik/suvlasnik.


Stranica