Edukativno predavanje u sklopu projekta "Zdrav za 5"

U četvrtak, 5. studenoga, Osnovnoj školi „Sidonije Rubido Erdody“ u Gornjoj Rijeci, policijske službenice za prevenciju, održale su edukaciju za 28 učenika 8. razreda škole u sklopu provođenja nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, Komponenta 1, „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. 

 

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U četvrtak, 5. studenoga, Osnovnoj školi „Sidonije Rubido Erdody“ u Gornjoj Rijeci,  policijske službenice za prevenciju, održale su edukaciju za 28 učenika 8. razreda škole u sklopu provođenja nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, Komponenta 1, „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. 

Edukacija je bila interaktivnog karaktera, uz korištenje prezentacije, fotografija i video materijala. Učenici su upoznati sa sadržajnom formom projekta „Zdrav za pet“ koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. 

Učenicima su predočeni rezultati anonimne ankete s razine Županije i Republike Hrvatske, koji ukazuju da polovica učenika osmih razreda konzumira alkoholna pića bar jednom mjesečno, da su probali alkohol, bili pod utjecajem alkohola i u većim količinama, te u manjem postotku u stanju teške opijenosti. 

Na predavanju se pričalo o tome zašto ljudi počinju piti, kako se osjećamo pod utjecajem alkohola, te o štetnim posljedicama, možebitnom nasilnom ponašanju, uništavanju imovine, prometnim nesrećama i obiteljskom nasilju. Stav je pojedinca da li će i koliko alkohola popiti te samim time i odgovornost kako za sebe, tako i druge osobe. 

Ukazano je na kaznenopravne aspekte ukoliko je pod utjecajem alkohola počinjen prekršaj ili kazneno djelo. Djeci je zabranjeno prodavati alkoholna pića, u ugostiteljskim objektima, trgovinama, zabranjeno je piti na javnim mjestima, kao i izlaziti iza 23 sata, ukoliko nisu u pratnji odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja. 

Također, razgovaralo se o činjenici da je alkoholizam bolest, da prekomjerno pijenje uzrokuje niz problema, kako u domeni činjenja kaznenih djela, prekršaja i asocijalnog ponašanja. Učenici su naučili koji su oblici nasilja, kako se ponašaju djeca koja odrastaju u obiteljima gdje postoji nasilni modalitet, uz utjecaj alkohola, te da ako uoče djecu koja imaju problema u primarnoj obitelji, te ako općenito čuju, znaju za nasilje, da se obrate policiji.  



Stranica