Najava akcije „Nadzor alkoholiziranosti vozača“.

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola izazivaju prometne nesreće, te zaustavilo daljnje pogoršanje stanja sigurnosti u prometu na cestama, a vezano uz proslavu "Martinja" u srijedu na četvrtak, 11./12. studenoga na području Policijske uprave provest će se akcija „Nadzor alkoholiziranosti vozača“.

Foto: Ilustracija

Tijekom listopada 2015. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 60 prometnih nesreća, od čega su vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 16 prometnih nesreća ili 27 posto. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 10 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola teže je ozlijeđena jedna osoba, dok je lakše ozlijeđeno pet osoba.

Alkohol u organizmu imalo je 18 sudionika prometnih nesreća odnosno 11 posto sudionika. Alkohol je utvrđen kod 17 vozača ili 17 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama.

Tijekom listopada policijski službenici su radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali 202 vozača (18 posto ukupno ostvarenih represivnih aktivnosti).

Tijekom proteklog vikenda vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće s materijalnom štetom (43 posto prometnih nesreća zabilježenih tijekom vikenda). Policijski službenici su tijekom proteklog vikenda radi upravljanja pod utjecajem alkohola sankcionirali 38 vozača (20 posto ukupno ostvarenih aktivnosti u nadzoru prometa).

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola izazivaju prometne nesreće, te zaustavilo daljnje pogoršanje stanja sigurnosti u prometu na cestama, a vezano uz proslavu "Martinja" u srijedu na četvrtak, 11./12. studenoga na području Policijske uprave provest će se akcija „Nadzor alkoholiziranosti vozača“.

Ponovno apeliramo na vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cestama, jer time dovode u opasnost i sebe i ostale sudionike u prometu.

Vozačima koji su konzumirali alkoholna pića savjetujemo da upravljanje vozilima prepuste osobama koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu i koje nisu konzumirale alkoholna pića odnosno da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-vozila. Vozačima savjetujemo i da prenoće u objektu u kojem će prisustvovati proslavi „Martinja“, ukoliko da mogućnost postoji.

Tijekom akcije posebna pozornost posvetiti će se mladim vozačima, obzirom da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Posebna pozornost tijekom akcije biti će posvećena nadzoru alkoholiziranosti vozača na prometnicama na kojima su zabilježene prometne nesreće s poginulim osobama.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.



Stranica