Koprivnica: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U ponedjeljak, 23. studenoga, od 10 do 12 sati, u organizaciji Policijske uprave, Udruge „Hera“ Križevci, Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica i Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Koprivničko-križevačke županije, a uz podršku Koprivničko-križevačke županije, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i medija, na Gradskom trgu u Koprivnici obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine u znak sjećanja na događaj od 25. studenoga 1960. kada su ubijene sestre Mirabal u Dominikanskoj republici.  

Građane se senzibiliziralo za problematiku nasilja te ih se informiralo o pravima žrtava prekršaja i kaznenih djela temeljena su na Direktivi (2012/29/EU) Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda o pravima, podršci i zaštiti žrtava kaznenih djela, te definirana Zakonom o kaznenom postupku. 

Uz informativne materijale, građanima se dijelio i Priručnik za žrtve i svjedoke u kaznenom postupku izdan u okviru projekta „Znanjem do promjena“ koji se provodi od strane Udruge „Hera“ Križevci, SOS Virovitica i Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ uz potporu Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH.

Priručnik daje informacije žrtvama i svjedocima obiteljskog nasilja, vodič je kroz Zakon o kaznenom postupku i Zakon o socijalnoj skrbi, te daje informacije o javnim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave problematikom žrtava.

Sudionici akcije imali su za cilj informirati građane o pravima žrtava i o nužnosti reakcije na bilo koji oblik nasilja, a ujedno istaknuti i važnost međusobne suradnje svih sudionika.



Stranica