Akcija „Nadzor vozača bicikala i pješaka“

Kako bi se osigurala što veća sigurnost prometa na cestama, u srijedu, 25. studenoga, na području Policijske uprave provoditi će se akcija „Nadzor vozača bicikala i pješaka“.

Foto: Ilustracija

Tijekom deset mjeseci 2015. godine vozači bicikala sudjelovali su u 41 prometnoj nesreći, od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom i 34 nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 35 vozača bicikala, pri čemu je jedna vozačica bicikla smrtno stradala, pet vozača bicikla je teško ozlijeđeno, dok je 29 vozača bicikla lakše ozlijeđeno. Vozači bicikala prouzročili su, uslijed nepropisnog skretanja, nepropisnog uključivanja u promet, neprilagođene brzine kretanja i ostalih grešaka,  29 prometnih nesreća. Pod utjecajem alkohola bilo je devet vozača bicikala (21 posto).

Pješaci su sudjelovali u 21 prometnoj nesreći od čega u 18 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Nastradalo je 17 pješaka, pri čemu je šest pješaka teško ozlijeđeno, a 11 ih je lakše ozlijeđeno. Pješaci su svojim nepropisnim kretanjem u prometu prouzročili šest prometnih nesreća. Pod utjecajem alkohola bila su dva pješaka.

Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje vozača bicikala u prometu na  cestama, ponovno ukazujemo na nužnost obaveznog korištenja postojećih biciklističkih staza i traka.

Napominjemo da se prije prelaska ceste na obilježenom prijelazu biciklističke staze preko kolnika, vozač bicikla mora uvjeriti da cestu može sigurno prijeći odnosno savjetujemo vozačima bicikala da uspore i pogledaju lijevo-desno kako bi se uvjerili da će cestu moći sigurno prijeći.

Vozače bicikla podsjećamo da se prije nego što započnu skretati vozilima ulijevo ili udesno moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvršiti, te da davanjem znaka odručenom rukom ostale sudionike u prometu upoznaju sa svojom namjerom.

Pješake upućujemo na obavezno kretanje izgrađenim nogostupima, te na prelazak ceste preko obilježenih pješačkih prijelaza. Ukoliko se pješaci moraju kretati kolnikom, savjetujemo im da se kreću lijevom stranom ceste kako bi mogli vidjeti vozila koja im dolaze u susret i po potrebi se skloniti s kolnika. Podsjećamo pješake da se prije nego što prijeđu kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu, gledanjem lijevo-desno-lijevo, moraju uvjeriti da cestu mogu sigurno prijeći.

Vozače podsjećamo da su dužni propustiti pješake koji se kreću obilježenim pješačkim prijelazom. Ističemo da su vozači dužni propustiti djecu, starije  iznemogle osobe, te osobe s invaliditetom i kada stupaju na obilježeni pješački prijelaz.  Podsjećamo da se ispred obilježenih pješačkih prijelaza ne smiju pretjecati ili obilaziti vozila koja propuštaju pješake.

Podsjećamo vozače bicikala da za vrijeme smanjene vidljivosti (magla, noć, sumrak, svitanje, kiša)  na svojim vozilima moraju imati upaljena prednja bijela i stražnja crvena svjetla, te da moraju biti dodatno označeni reflektirajućih prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.  Vozačima bicikala ne preporučamo da za vrijeme kišnih oborina u jednoj ruci drže kišobrane jer na taj način ne vide što se dešava ispred njih na cesti, a niti ih vozači koji im dolaze u susret mogu pravovremeno uočiti, a ujedno i postaju nestabilniji.

Podsjećamo pješake da za vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.

Kako bi se osigurala što veća sigurnost prometa na cestama, u srijedu, 25. studenoga, na području Policijske uprave provoditi će se akcija „Nadzor vozača bicikala i pješaka“.

Tijekom akcije poseban naglasak će biti stavljen na nadzor tehničke ispravnosti bicikala, korištenje reflektirajućih prsluka odnosno biciklističke odjeće, uporabu svjetala na vozilima, alkoholiziranosti vozača, korištenje površina namijenjenih kretanju vozača bicikala i pješaka, poštivanju svjetala semafora, te poštivanju prava prvenstva pješaka od strane vozača.



Stranica