Križevci: Održana preventivna aktivnost u sklopu akcije "Vidi i klikni"

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U srijedu, 25. studenoga, u dječjem vrtiću „Sveti Josip“ u Križevcima, stručni djelatnici „HAK“-a održali su preventivno-edukativnu akciju „Vidi i klikni“, koju je organizirao „AMK“ Križevci u suradnji s „HAK“ Zagreb, a prisutna je bila i policijska službenica za preventivu Policijske postaje Križevci.

Na akciji je bilo nazočno dvadesetpetero djece od četiri do šest godina, koji su se tom prilikom upoznali s važnim prometnim pravilima i prometnim situacijama kao sudionici u prometu.

Cilj akcije bio je naučiti djecu kako prepoznati i vidjeti opasne situacije u prometu te kako ih učiniti vidljive u prometu, a kao metodu učenja koristi rad, igru i osobno iskustvo i to simulacijama prometnih situacija i vježbanjem.

Tijekom edukacije, djeca su upoznata sa pravilnim korištenjem nogostupa, prelaskom ceste korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prijelaza ceste između parkiranih vozila te važnošću vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem.

Također, kao putnici u vozilu, upoznati su sa pravilnim ulaskom i sjedenjem u automobilu, korištenju sigurnosnog pojasa, kao i rizicima ukoliko to ne rade na propisan i pravilan način.

Ono što je djecu najviše razveselilo bila su nastavna pomagala koja su se koristila pri edukaciji, kao što su semafor za pješake i tepih u vidu pješačkog prijelaza, a posebno su ih se dojmili modeli automobila za napuhavanje te simulacija sjedenja u elektroautomobilu, pri čemu se djecu pokušalo na praktičan način upoznati s posljedicama nekorištenja sigurnosnog pojasa u slučaju naglog kočenja i to korištenjem lutka „Haki“ koji nije vezan sigurnosnim pojasom i koji sjedi na prednjem sjedalu automobila.

Cilj simulacije s lutkom je pokazati najmlađima koje su posljedice nekorištenja sigurnosnog pojasa te sjedenja na prednjem sjedalu vozila, a isto tako uključiti i djecu u određenu prometnu situaciju jer djeca ju na taj način bolje doživljavaju i ona im dulje ostaju u sjećanju.  

Po završetku edukacije djeci su podijeljene bojanke „HAK“-a pod imenom  „Vidi i klikni!“  



Stranica