Akcija „Nadzor teretnih vozila i autobusa“

U cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu na cestama, kao i smanjenja činjenja prekršaja od strane vozača teretnih vozila i autobusa, Policijska uprava koprivničko - križevačke će u ponedjeljak, 30. studenoga, provesti akciju „Nadzor teretnih vozila i autobusa“. 

Foto: Ilustracija

Tijekom 10 mjeseci 2015. godine vozači teretnih vozila prouzročili su 45 prometnih nesreća ili 9 posto ukupnog broja prometnih nesreća. Vozači teretnih vozila prouzročili su prometnu nesreću s poginulom osobom, 18 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 26 s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 20 osoba, od čega jedna smrtno stradala osoba, dok je 19 osoba lakše ozlijeđeno. Najčešće greške koje su dovele do ovih nesreća bile su neprilagođena brzina kretanja vozila (8) i nepropisno pretjecanje (8). Pod utjecajem alkohola bilo je sedam od ukupno 72 vozača teretnih vozila (10 posto).

Vozači autobusa prouzročili su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom, do kojih je došlo poradi nepropisnog obilaženja i nepropisnog kretanja po kolniku.

U cilju povećanja stupnja sigurnosti u prometu na cestama, kao i smanjenja činjenja prekršaja od strane vozača teretnih vozila i autobusa, Policijska uprava koprivničko - križevačka će u ponedjeljak, 30. studenoga, provesti akciju „Nadzor teretnih vozila i autobusa“.

Tijekom akcije vršiti će se nadzor tehničke ispravnosti vozila, valjanosti vozačke dozvole, važnosti prometne dozvole i preventivnog periodičkog tehničkog pregleda vozila, vremena  vožnje i odmora vozača, posjedovanja opreme i propisane dokumentacije.

Posebna pozornost biti će posvećena nadzoru alkoholiziranosti vozača, te nadzoru autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.



Stranica