Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - utvrđeno čak 35 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola

Dvije prometne nesreće koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, te čak 35 zabilježenih prekršaja u redovnom nadzoru prometa, podaci su koji i nadalje izdvajaju vožnju pod utjecajem alkohola kao dominantni problem i uzrok događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba na području Policijske uprave koprivničko - križevačke.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 4. do 6. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U nesrećama je šest osoba lakše ozlijeđeno. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno mimoilaženje. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su dvije prometne nesreće.

Sankcionirano je 144 prometnih prekršaja, od čega 35 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 20 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

Dvije prometne nesreće koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, te čak 35 zabilježenih prekršaja u redovnom nadzoru prometa, podaci su koji i nadalje izdvajaju vožnju pod utjecajem alkohola kao dominantni problem i uzrok događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba na području Policijske uprave koprivničko - križevačke.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača, a dva su uhićena.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 5. prosinca, u 15.34 sati u Ulici palih boraca u Đelekovcu, kada je 33 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,19 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja vozila zabilježeno je u subotu, 5. prosinca, u 15.53 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 123 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače podsjećamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola negativno utječe na njihove vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometne nesreće.

Ponovno svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste osobi za koju znaju da posjeduje valjanu vozačku dozvolu i da nije konzumirala alkoholna pića.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju niti pokušati upravljati vozilima, odnosno da za njih vrijedi dopuštena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu.

Na vozače motornih vozila apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja, te da  ju prilagode karakteristikama i stanju ceste, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i postavljenim prometnim znakovima.

Zbog učestalih gustih magli savjetujemo dodatno smanjenje brzine kretanja, te povećan razmak između vozila. Vozače bicikala i pješake koji sudjeluju u prometu za vrijeme magli molimo da budu dodatno označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom, odnosno pješake da budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.

Sve sudionike u prometu podsjećamo da su dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, kao i sukladno značenju svjetala semafora na raskrižjima. Posebno ističemo da su vozači koji vozilom skreću ulijevo dužni propustiti sva vozila koja im dolaze u susret iz suprotnog smjera



Stranica