U Koprivnici održana promocija filma "Živim život bez nasilja"

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U četvrtak, 10. prosinca, s početkom u 12 sati, u prostorijama kina Velebit u Koprivnici održana je promocija igrano-dokumentarnog filma „Živim život bez nasilja.

Na promociji su prisustvovali predstavnici 14 osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije (nastavnici i učenici), Županije, gradova, udruga osoba s invaliditetom, centara za socijalnu skrb, Povjerenstva za ravnopravnost spolova uz podršku Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica.

Kampanja „Živim život bez nasilja“ pokrenuta je od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Ujedinjenih narodi u Republici Hrvatskoj 2010. godine.

Od školske godine 2013./14. projekt „Živim život bez nasilja“ se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, lokalnom zajednicom, organizacijama civilnog društva i institucijama s ciljem prevencije nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama.

Projekt objedinjuje interaktivne radionice za učenike sedmih razreda osnovnih škola koje provode policijski službenici i nevladina udruga Status M,  umjetničko-edukativni program Udruge Riječi/Prave/Predstave sa predstavom Zijada Sokolovića „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“.

Treća komponenta je interaktivna parlaonica s učenicima koji su sudjelovali na prethodnim komponentama, a koja ujedno sadržava natječaj za učenike sedmih razreda u literarnom, likovnim i inom izričaju.

Školske godine 2013./14. projekt je proveden u Osnovnoj školi Koprivnički Bregi, a 2014./15. u Osnovnoj školi Prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

Nakon uvoda u projektne aktivnosti od strane voditelja programa Hrvoja Ružić, svima nazočnima obratili su se dožupan Ivan Pal i vršitelj dužnosti načelnika Policijske uprave Marijan Kirin, a potom je Vedran Kučić, polaznik Umjetničke škole Fortunant Pintarić Koprivnica izveo je glazbenu točku na gitari.

Centralni dio programa bila je promocija igrano-dokumentarnog filma „Živim život bez nasilja“ koji je nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Kroz film su prikazana proživljena iskustava svih uključenih u projekt te prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika. Predstavlja i poziv javnosti za odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi jačanju nediskriminacije, nenasilja i tolerancije. Ovaj film posvećen je preminulom 17-godišnjaku Miroslavu Tunjiću kojeg su 14. studenog 2010. pretukla dva mladića.

U daljnjem programu nazočnima se obratila učenica 8. razreda Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica Hana Živko,dječja gradonačelnica Grada Koprivnice s temom - Ne nasilju u školama!

Uslijedilo je čitanje nagrađenog literarnog rada učenice Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Lucija Jaković „Živi život bez nasilja“. 

Mladi uspješni ljudi David Arap, Ivan Ciganek i Denis Pleše prezentirali su svoj životni put do uspjeha, te pokazali kako se trudom, ulaganjem u sebe i uz podršku najbližih može uspjeti u životu i pronaći alternativu nenasilju. 

Na kraju programa prisutnima se obratila županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Jasna Horvat Vlahović, partnerica u provedbi ovih aktivnosti. 

Također, postavljena je izložba likovnih radova učenika sedmih i osmih razreda Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje na temu nenasilja.



Stranica