Oprezno u prometu !

Predstoji nam noć u kojoj ćemo ispratiti staru i dočekati Novu 2016. godinu. Velik broj građana će Novu godinu, kao i ranijih godina, dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama, bilo u ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu. 

 

Foto: Ilustracija

Predstoji nam noć u kojoj ćemo ispratiti staru i dočekati Novu 2016. godinu. Velik broj građana će Novu godinu, kao i ranijih godina, dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama, bilo u ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu. 

Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, ovim putem ponovno upozoravamo na činjenicu da je, za sve vozače osim za mlade vozače i profesionalne vozače, najviša dopuštena količina alkohola u krvi 0,50 promila. 

Posebno ističemo kako mladi vozači (vozači starosti do 24 godine) ne smiju upravljati vozilom na cesti ako u organizmu imaju alkohola, odnosno za njih je dopuštena količina alkohola u krvi od 0,00 g/kg. 

Podsjećamo kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost  događanja prometnih nesreća, a posebice prometnih nesreća s najtežim posljedicama odnosno smrtnim stradavanjem osoba. Kod koncentracije od 0,50 g/kg alkohola u organizmu 2 puta je veća mogućnost događanja prometne nesreće. Kod koncentracije od 0,50 g/kg alkohola u organizmu mogućnost događanja prometne nesreće je 10 puta veća, a kod koncentracije od 2,00 g/kg ova mogućnost je 80 puta veća.

U cilju izbjegavanja daljnjeg stradavanja osoba u prometnim nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima već da osobu za koju znaju da posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja nije konzumirala alkohol zamole da upravlja vozilom odnosno da koriste mogućnosti javnog prijevoza odnosno taxi-službe ili da prenoće u objektu u kojem je proslava, ukoliko je to moguće. 

Kako velik broj građana često tijekom Novogodišnje noći prisustvuje dočeku Nove godine na nekoliko mjesta, upozoravamo ih da ne žure s jednog dočeka na drugi. Svim putnicima savjetujemo da ne sjedaju u vozila kojima upravlja vozač koji je pod utjecajem alkohola. 

Na sve vozače apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja i da svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika (zavoj, uzbrdica, nizbrdica, nadvožnjak, mokar kolnik, magla) te da poštuju pravo prednosti prolaska na raskrižjima. 

Ovim putem, apeliramo i na pješake da se kreću nogostupima, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Također ih molimo da budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji. 

Bicikliste upozoravamo na obavezno korištenje pješačko-biciklističkih staza, na obavezno korištenje svjetala i reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka noću. 

Sretnu Novu godinu i sigurno sudjelovanje u prometu želi vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.



Stranica