Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

I nadalje je u prometnim nesrećama velik broj vozača pod utjecajem alkohola, te su tijekom proteklog vikenda tri prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali vozači pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 5. do 7. veljače, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od kojih jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše tjelesne ozlijeđena. Okolnosti uslijed kojih su se dogodile prometne nesreće bile su brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno mimoilaženje i nepoštivanje prednosti prolaska.

I nadalje je u prometnim nesrećama velik broj vozača pod utjecajem alkohola, te su tijekom proteklog vikenda tri prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali vozači pod utjecajem alkohola.

Ističemo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti. Mogućnost mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba eksponencijalno se povećava s konzumacijom alkoholnih pića. Ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkohola pića savjetujemo da koriste usluge javnog prijevoza i taksi službe odnosno da zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom.

Policijski službenici su prilikom nadzora prometa tijekom vikenda uočili i sankcionirali 164 prometna prekršaja, od čega 35 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 44 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača, dok su dva vozača uhićena.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 5. veljače,  u 16.47 sati u Budančevici, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 143 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 7. veljače, u 2.40 sati u Molvama u Marijanskoj ulici, kada je 61 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,40 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza ili traka, te korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Također ističemo da tijekom noći i u uvjetima smanjene vidljivosti (kiša, snijeg, magla) na biciklima moraju biti upaljena svjetla – prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo.

Vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.



Stranica