Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Policijski službenici su tijekom vikenda sankcionirali 140 prometnih prekršaja, od čega 32 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 31 prekršaj vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 12. do 14. veljače, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježene su tri prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena. Okolnosti uslijed kojih su se dogodile prometne nesreće bile su brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno skretanje i oduzimanje prednosti prolaska. Pod utjecajem alkohola bio je jedan vozač.

Policijski službenici su tijekom vikenda sankcionirali 140 prometnih prekršaja, od čega 32 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 31 prekršaj vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača, dok su dva uhićena. Protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 13. veljače, u 22.22 sati u Antolovcu, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,07 promila. Vozač je bio smještan u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 12. veljače, u 14.55 sati u Borovljanima, kada je 61 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 130 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Podsjećamo vozače motornih vozila da brzinu kretanja svojih vozila trebaju uskladiti s postavljenom prometnom signalizacijom, gustoćom prometa, stanju kolnika i vremenskim prilikama.

Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete (kiša, magla) koji nas očekuju tijekom predstojećeg tjedna, apeliramo na vozače da dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak, te da obrate posebnu pozornost na pješake i vozače bicikala.

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Sve vozače starosti do 24 godine podsjećamo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za mlade vozača dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Također, podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Kod uključivanja u promet prilikom izlaska vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, s površine na kojoj se ne odvija promet vozila ili s drugih sličnih površina, potrebno je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom odnosno prometnom površinom na koju se uključuje vozilom.

Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete uslijed kojih je vidljivost smanjena, pješake podsjećamo na korištenje reflektirajuće materije odnosno izvora svjetlosti, a vozače bicikala na korištenje reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće. Podsjećamo pješake da su se dužni kretati izgrađenim nogostupima, a vozače bicikala na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka. Prije nego što prijeđu cestu na obilježenim pješačkim prijelazima i prijelazima biciklističke staze preko ceste, pješaci i vozači bicikala moraju se uvjeriti da cestu mogu sigurno prijeći. 



Stranica