"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Križevcima

U utorak, 16. veljače, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave održale su predavanje za 48 učenika 8. razreda OŠ Ljudevit Modec u Križevcima, u prisutnosti socijalne radnice i dvije profesorice. 

 

Foto: Pu koprivničko-križevačke 

U utorak, 16. veljače, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave održale su predavanje za 48 učenika 8. razreda OŠ Ljudevit Modec u Križevcima, u prisutnosti socijalne radnice i dvije profesorice. 

Predavanje je održano na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“  u sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“. Učenici su upoznati sa projektom „Zdrav za pet“, koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. 

Nakon prezentiranja rezultata anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u školama u našoj Županiji tijekom pretprošle školske godine, učenicima je prezentirana problematika zlouporabe alkohola kroz primjere iz medija, te video sadržaje i teoretski dio. 

Kroz primjere iz policijske prakse, predočene su posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola kod počinjenja prekršaja i kaznenih djela: uništavanje imovine, narušavanje javnog reda i mira, nasilničko ponašanje u obitelji, posljedice prilikom sudjelovanja u prometu na cestama. Na primjeru činjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15 - godišnjaka pod utjecajem alkohola, učenicima se nastojao približiti postupak policije i suda u takovim predmetima. Naglasak je dat na posljedice koje nosi takav čin, odnosno kako to utječe na budućnost djeteta. 

S učenicima se razgovaralo koliko su štetne i razorne posljedice prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, odnosno stvorena ovisnost u obiteljima, kada se javlja nasilje, ekonomski problemi, te činjenica da djeca pate, budu žrtve nasilja i da je potrebno reagirati ukoliko saznamo za takve primjere. 

Općenito, učenici su upućeni da je alkohol vrlo štetan po zdravlje, kako fizičko tako i mentalno, ukoliko se prekomjerno i dulje vrijeme uzima, te da je osobna odluka da li će isti probati i nastaviti piti.

Apeliralo se na učenike da vode računa o sebi, jedni o drugima, da ne sudjeluju u prometu ukoliko su pod utjecajem alkohola, te da se ne voze u prijevoznim sredstvima s osobama koje su pile, kao i da pomognu prijateljima, kolegama, ukoliko su previše popili. 

Na kraju edukacije, učenicima je održano kratko predavanje vezano uz štetnosti konzumacije opojnih droga, s posebnim naglaskom na sintetičke droge, s novim pojavnim oblicima, lako dostupne u vidu sprejeva, osvježivača, materija koje se poput nikotina unose u organizam. Budući da su spomenute droge vrlo opasne, razorne po organizam nakon samo jedne konzumacije, ostavljaju posljedice po zdravlje na cijeli organizam.

Učenicima je pokazan primjer iz prakse, kada je nedavno mlada osoba, sportaš, dijete koje nikada nije iskazivalo asocijalno ponašanje, probao sintetičku drogu i preminuo. Slijedom toga, učenicima je savjetovano da ne dolaze u doticaj s opojnim drogama bilo koje vrste, da se obrate policiji ukoliko im netko iste nudi, te da imaju na umu koliko je opasno droge konzumirati.



Stranica