Najava akcije „Nadzor prometa na državnim cestama“

Kako bi se dodatno smanjilo događanje prometnih nesreća na državnim cestama i povećao stupanj sigurnosti svih sudionika u prometu, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u utorak, 8. ožujka, provesti će se akcija „Nadzor prometa na državnim cestama“.

Foto: Ilustracija 

Tijekom prva dva mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 68   prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s poginulom osobom, 24 nesreće s ozlijeđenim osobama i 43 nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama jedan sudionik je smrtno stradao, 4 sudionika su teže ozlijeđena, a 28 sudionika je lakše ozlijeđen. 

U odnosu isto razdoblje 2015. godine, broj prometnih nesreća s poginulom osobom ostao je na istoj razini, dok je broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen za 14 %. Broj smrtno stradalih osoba je ostao jednak, dok je broj teško ozlijeđenih osoba smanjen za 60 % a broj lakše ozlijeđenih zadržan na postojećoj razini.                    

Od 94 vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, 22 vozača su imala alkohol u organizmu ili 23 %. U odnosu isto razdoblje 2015. godine, broj vozača pod utjecajem alkohola ostao je na istoj razini.      

Na državnim cestama zabilježene su 32 prometne nesreće odnosno 47 % prometnih nesreća, od čega 15 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je lakše ozlijeđeno 20 osoba. 

U odnosu na prva dva mjeseca 2015. godine, zabilježeno je smanjenje broja prometnih nesreća na državnim cestama od 18 % (2015. – 39). Broj smrtno stradalih osoba smanjen je za 100 % (2015. – 1), broj teško ozlijeđenih osoba je smanjen za 100 % (2015. – 5), a broj lakše ozlijeđenih osoba je povećan za 25 % (2015. – 16). 

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 7 prometnih nesreća ili 22 % nesreća zabilježenih na državnim cestama. Brzina je bila uzrok događanja 6 prometnih nesreća ili 19 % nesreća zabilježenih na državnim cestama. Uslijed brzine zabilježene su 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je lakše ozlijeđeno 5 osoba. Mladi vozači prouzročili su 6 prometnih nesreća ili 19 % nesreća zabilježenih na državnim cestama, od čega 2 nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene. 

Tijekom prva dva mjeseca 2016. g. policijski službenici su ostvarili 2 151 represivnih aktivnosti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, što je na razini prošle godine (2015. – 2158). Na sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola ostvareno je 349 aktivnosti (+14 %; 2015. – 305), na sankcioniranje prekoračenja ograničenja brzine kretanja usmjereno je 579 aktivnosti (+61 %; 2015. – 360). 

Kako bi se dodatno smanjilo događanje prometnih nesreća na državnim cestama i povećao stupanj sigurnosti svih sudionika u prometu, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u utorak, 8. ožujka, provesti će se akcija „Nadzor prometa na državnim cestama“.

U provedbu rečene akcije biti će uključeni, uz policijske službenika ove Policijske uprave, i policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske, PU međimurske, PU varaždinske i PU virovitičko-podravske. Tijekom akcije posebna pozornost će biti posvećena nadzoru poštivanja ograničenja brzina kretanja vozila,  nadzoru alkoholiziranosti vozača i nadzoru mladih vozača. 

Osim ovoga, pozornost će se posvetiti i nadzoru teretnih vozila, te sankcioniranju svakog drugog grubog kršenja prometnih propisa kao što je to pretjecanje na nepreglednom mjestu, pretjecanje kolone vozila, oduzimanje prednosti prolaska, upravljanje vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, upravljanje neregistriranim vozilima i slično.



Stranica