Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 10. do 13. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a šest osoba lakše ozlijeđeno. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su dva vozača.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 10. do 13. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a šest osoba lakše ozlijeđeno. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su dva vozača.

Ističemo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti. Mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba  povećava se s konzumacijom alkoholnih pića. Ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkohola pića savjetujemo da koriste usluge javnog prijevoza i taksi službe odnosno da zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom.

Sve mlade vozače podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola. Također ih molimo, da poradi nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu.

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa tijekom vikenda uočili su i sankcionirali 116 prometnih prekršaja, od čega 28 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i sedam prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača, dok su četiri uhićena. Dva vozača dovedena su na Prekršajni sud, te su im nakon provedenog žurnog prekršajnog postupka izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima B kategorije, uvjetne kazne zatvora i novčane kazne.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 11. ožujka, u 23.20 sati u Goričkoj ulici u Koprivnici, kada je 41 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,86 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza ili traka, te korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Roditeljima savjetujemo da djecu ne ostavljaju bez nadzora prilikom njihovog kretanja u prometu.

Vozači i putnici u motornim vozilima - koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. 



Stranica