Prometovanje traktorima

Foto: Ilustracija

Tijekom ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora, od čega je zabilježena jedna prometna nesreća s poginulom osobom, šest nesreća s ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom, dok ih je prošle godine u istom razdoblju zabilježeno sedam.

U ovim nesrećama stradalo je 12 vozača traktora i jedan putnik, od čega je jedan vozač traktora smrtno stradao, jedan vozač i putnik na traktoru teško su ozlijeđeni, a četiri vozača lakše. U istom razdoblju prošle godine nije bilo zabilježenih stradavanja vozača traktora i njihovih putnika.

Od 12 vozača traktora, njih šest prouzročili su prometne nesreće. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno mimoilaženje, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisno kretanje vozila na kolniku.

U nesrećama je sudjelovalo pet neregistriranh i neosiguranih traktora.

Pod utjecajem alkohola bilo je pet vozača traktora od njih 12 ili 42 posto (2015. – 5).

Obzirom da su u tijeku poljoprivredni radovi na oranicama i u šumama, na prometnicama je i veći broj traktora. Ovim putem podsjećamo vozače traktora da nakon obavljenih poljoprivrednih radova na oranicama provjere da li su na kolnik nanijeli blato, travu i slično,  te da očiste kolnik.

Isto tako, u uvjetima smanjenje vidljivosti i noću potrebno je osvijetliti priključna vozila i teret – katadiopterima i trokutima, te ih osigurati od pada i rasipanja. Prije nego što vozač traktora započne sudjelovati u cestovnom prometu potrebno je izvršiti provjeru tehničke ispravnosti vozila i važnost prometne dozvole, a za vrijeme upravljanja traktorom uza sebe treba imati vozačku dozvolu, prometnu dozvolu i policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Na vozače traktora apeliramo da:

  • ne upravljaju prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita;
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje;
  • ne upravljaju traktorom ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova;
  • da o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja pravovremeno obavijeste ostale sudionike u prometu;
  • ne prevoze veći broj putnika od broja koji je upisan u prometnu dozvolu i da ih prevoze na siguran način (da ne sjede na stranicama priključnog vozila ili  stoje na dijelu između traktora i priključnog vozila i sl.).

Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, ne skidajte s traktora kabinu ili zaštitni okvir i prilagodite način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora (izbjegavati kretanje prestrmim usponima, ne skretati pod preoštrim kutom i slično).



Stranica