Održan moto skup na Šoderici i provedena akcija nadzora alkoholiziranosti vozača

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Od 17. do 19. lipnja, na jezeru Šoderica održan je 19. moto skup u organizaciji Moto kluba Roosters Koprivnica. Tradicionalno i ove godine Postaja prometne policije Koprivnica aktivno se uključila u provedbu rečenog skupa na način pojačanog nadzora vozača mopeda i motocikla, mladih vozača, postavljanje info pulta na ulasku i izlasku iz kampa. Vršen je pojačan nadzor prometa na jezeru Šoderica.

Također je vršeno osiguranje defilea vozača mopeda i motocikla na relaciji Šoderica – Koprivnica – Šoderica u kojem je sudjelovalo oko 150 vozača. Prilikom izlaska iz kampa Šoderica, preventivno je alkotestirano više stotina vozača mopeda i motocikla, te njihovih putnika na motorima. 

Tijekom 18./19. lipnja, od 18 do 6 sati, policijski službenici Postaje prometne policije proveli su preventivno - represivnu akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača. Tom prilikom kontrolirano je 83 vozača, ukupno je zabilježeno 27 prekršaja,  od čega je 12 vozača zatečeno da upravlja pod utjecajem alkohola. Kontrolirano je i 19 mladih vozača te je kod jednog mladog 23 - godišnjeg vozača bicikla u Đelekovcu utvrđena nedozvoljena koncentracija od 0,29 promila. Najveća koncentracija alkohola od 1,80 promila izmjerena je kod 54 – godišnjeg vozača bicikla u Koprivnici. 

Tijekom moto skupa dogodila se prometna nesreća u kojoj je vozač motocikla smrtno stradao. Obzirom da je moto sezona u punom tijeku, opetovano skrećemo pozornost svim vozačima mopeda i motocikla na poštivanje prometnih propisa i znakova te obvezu korištenja zaštitne kacige. Za što sigurnije kretanje u prometu potrebno je i položiti valjanu kategoriju te prije upravljanja nikako konzumirati alkoholna pića. Putnicima na mopedu i motociklu savjetujemo da svakako ne sjedaju na mjesto putnika ukoliko je vozač konzumirao alkohol ili nema potrebnu položenu kategoriju. Policijski službenici i nadalje će redovito vršiti nadzor kretanja vozača mopeda i motocikla, ali i svih drugih sudionika u prometu. 

Dobro je podsjetiti

Vozači motocikla i mopeda – oprezno  prometu

Dolaskom toplijeg vremena povećan je broja mopeda i motocikala u prometu na cestama.Kako bi smanjili stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, a posebice prevenirali događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama, svim vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da:

• obavezno koriste homologiranu zaštitnu kacigu, te da ju pravilno pričvrste,

• ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za odgovarajuću kategoriju vozila,

• ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje,

• poštuju ograničenja brzine kretanja vozila,

• ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno,

• ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, nadvožnjaci i drugo) i kolone vozila,

• ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,

• na vozilu imaju upaljena svjetla,

• ne prevoze djecu,

• ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,

• ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,

• vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila, te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila,

• pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.



Stranica