Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 1. do 3. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. Nesreće su se dogodile radi nepropisnog kretanja kolnikom, neprilagođene brzine, oduzimanja prednosti prolaska i nepropisne vožnje unazad. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 1. do 3. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. Nesreće su se dogodile radi nepropisnog kretanja kolnikom,  neprilagođene brzine, oduzimanja prednosti prolaska i nepropisne vožnje unazad. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće.

Ističemo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkohola pića savjetujemo da koriste usluge javnog prijevoza i taksi službe odnosno da zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom.

Sve mlade vozače podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola. Također ih molimo, da poradi nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu. Mlade vozače molimo da ne upravljaju motociklima i mopedima ukoliko za rečene kategorije vozila ne posjeduju valjane vozačke dozvole.

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa tijekom vikenda uočili su i sankcionirali 100 prometnih prekršaja, od čega 21 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 34 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača, dok je jedan uhićen. Proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je vozač proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 30 dana, s rokom kušnje od jedne godine i zabranom upravljanja vozilima B kategorije četiri mjeseca.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 3. srpnja, u 1.25 sati u Prvomajskoj ulici u Reki, kada je 37 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,53 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 3. srpnja, u 1.13 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabnu, kada je 43 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 104 kilometra na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Podsjećamo vozače motornih vozila da brzinu kretanja moraju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, događajima na prometnici, gustoći prometa, postavljenom prometnom signalizacijom, stanju kolnika i vremenskim prilikama.

Vozači i putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza ili traka, te korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Pješake podsjećamo na obavezno korištenje nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza. Kako se veći broj pješaka očekuje u večernjim satima, podsjećamo pješake da noću trebaju biti dodatno označeni izvorom svijetlosti ili reflektirajućom materijom.

Vozače molimo da se s povećanim oprezom približavaju obilježenim pješačkim prijelazima, kako bi mogli pravovremeno zaustaviti svoje vozilo i propustiti pješake.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitnih kaciga i kretanje uz desni rub kolnika.



Stranica