Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Policijski službenici sankcionirali su 115 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 25 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 8. do 10. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama ozlijeđeno je pet osoba - jedna osoba je teško, a četiri osobe lakše ozlijeđene. Ove nesreće zabilježene su uslijed nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog kretanja, brzine neprimjerene uvjetima, nepoštivanja svjetlosnog znaka, nepropisnog mimoilaženja i nepropisnog skretanja.

Tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Mladi vozač izazvao je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Policijski službenici sankcionirali su 115 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 25 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača. Dva su vozača uhićena,a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen uvjetnom kaznom zatvora, novčanom kaznom i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilima F kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 10. srpnja,  u 14.51 sati u Starigradu, kada je 33 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,47 promila.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 8. srpnja, u 11.26 sati u Križevačkoj ulici u Sokolovcu, kada je vozač upravljao teretnim automobilom brzinom od 113 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.
 
Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila izražena pomoću prometnih pravila odnosno znakova, ali i da  brzinu kretanja svojih vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa i uvjetima vidljivosti.

Ponovno ukazujemo na negativan utjecaj alkohola na vozača odnosno podsjećamo da se uslijed konzumacije alkoholnih pića smanjuju vozačke sposobnosti ali i povećava mogućnost izazivanja prometne nesreće. Stoga, ponovno, savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkohola pića savjetujemo da koriste usluge javnog prijevoza i taksi službe odnosno da zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom. Kako nam predstoji razdoblje visokih temperatura, vozače molimo da žeđ utaže osvježavajućim bezalkoholnim pićima.

Za povećan oprez u prometu molimo mlade vozače, čiji broj je tijekom ljetnih mjeseci povećan. Ističemo da mladi vozači ne smiju imati alkohola u organizmu. Posebno apeliramo na mlade vozače za povećan oprez prilikom približavanja pješačkim prijelazima, oštrim zavojima, prijevojima, kao i da izbjegavaju pretjecanje na nepreglednim mjestima.

Vozače molimo da poštuju prednost prolaska prilikom prolaska kroz raskrižja. Vozače koji se uključuju u promet podsjećamo da su dužni propustiti sva vozila i pješake koji se kreću kolnikom prometnice na koju su uključuju.

Vozače bicikala podsjećamo da za svoje kretanje koriste izgrađene biciklističke staze ili trake, a ukoliko njih nema da se kreću uz lijevi rub kolnika. Prije nego što skrenu ulijevo ili udesno, vozači bicikala se moraju uvjeriti da mogu sigurno skrenuti i moraju dati znak odručenom rukom ostalim vozačima da namjeravaju skrenuti.
Podsjećamo vozače da se prije poduzimanja pojedinih radnji u prometu (skretanje, pretjecanje, vožnja unatrag i dr.), uvjere da ju mogu izvršiti na siguran način, ne ugrožavajući pritom sebe i ostale sudionike u prometu.



Stranica