Najava akcije „Nadzor alkoholiziranosti vozača i mladih vozača“

Foto: Ilustracija

Tijekom šest mjeseci 2016. godine Postaja prometne policije Koprivnica zabilježila je 136 prometnih nesreća, od čega pet s poginulim osobama, 50 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 81 s materijalnom štetom. U njima je pet osoba smrtno stradalo, 13 osoba je teško i 61 osoba lakše ozlijeđena.

Mladi vozači sudjelovali su u 40 prometnih nesreća (29 posto), od toga u prometnoj nesreći s poginulom osobom, 15 s ozlijeđenim osobama i 24 prometne nesreće s materijalnom štetom. U njima je jedna osoba smrtno stradala, dvije su teško i 17 osoba je lakše ozlijeđeno. Od 40 mladih vozača njih 11 je bilo pod utjecajem alkohola (27 posto).

Od ukupno 216 vozača sudionika prometnih nesreća njih 44 bila su pod utjecajem alkohola (20 posto). U odnosu na isto razdoblje 2015. godine broj vozača sudionika prometnih nesreća pod utjecajem alkohola povećan je za šest posto.

U cilju smanjenja broja vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu i time dovode u opasnost sebe i ostale sudionike, te podizanja razine sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Koprivnica će u petak na subotu, 22./23. srpnja, provoditi preventivno - represivnu akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača i mladih vozača“.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu.



Stranica